Societat

La mediació en habitatge a Girona té 200 casos oberts

El servei de l’Oficina Municipal intervé en ocupacions i impagaments de lloguer de famílies en situació de vulnerabilitat

Els grans tenidors i els fons voltor són reticents a cedir pisos buits

El servei de mediació de l’Oficina Municipal d’Habitatge de Girona té oberts 200 casos. Això vol dir que treballa perquè famílies vulnerables no siguin víctimes d’un desnonament o bé per negociar amb grans tenidors i fons voltor que els facilitin un lloguer. El servei de mediació funciona des del 2012 i ha tractat fins a 500 casos.

El tècnic municipal del servei de mediació en habitatge, l’advocat Ferran Ribas, explica que al principi la mediació tenia molt a veure amb impagament d’hipoteques. Ara, en canvi, el ventall de casos s’ha ampliat amb “ocupacions, impagament del lloguer i resolució de l’extinció d’un lloguer [per buscar una alternativa en l’habitatge]”, explica.

Ribas va participar ahir al centre cívic del Barri Vell-Mercadal en una xerrada organitzada per l’Ajuntament per donar a conèixer el servei de mediació. La sessió anava adreçada a persones i entitats implicades o afectades a l’hora d’accedir a un lloc on viure. Ja n’hi havia hagut una al Col·legi de l’Advocacia el dijous 28 d’abril.

Segons explica la regidora d’Habitatge, Annabel Moya (ERC), la nova llei catalana, la recent 1/2022 del 3 de març, amplia els supòsits de la situació de finalització del contracte –obliga l’amo a la renovació del lloguer social obligatori– i facilita la negociació d’ocupacions fetes abans del juny de 2021 sempre que compleixin els requisits del lloguer social obligatori. Per Moya, l’Ajuntament torna a tenir una eina de pressió perquè els grans tenidors facilitin un habitatge en un context “amb gent en seriós perill de perdre’l per impagament i gent que encara no s’ha refet de la crisi econòmica del 2008”. Igual que la defensora de la Ciutadania de Girona, Marta Alsina, Moya va ser ahir al centre cívic.

“Llenguatges diferents”

L’edil reconeix les dificultats perquè els grans tenidors i fons voltor s’avinguin a cedir pisos per a lloguer. “Des que el Tribunal Constitucional va anul·lar l’obligació que els grans tenidors oferissin lloguers socials o activessin el parc d’habitatge buit, els tenidors i els fons voltor han vist l’habitatge com un actiu diferent i nosaltres ho veiem un dret. Parlem llenguatges diferents.” Ara, la nova llei hauria de pressionar-los per contribuir a pal·liar la falta d’habitatge assequible. Això si no és impugnada.

LA XIFRA

10
anys
fa que funciona el servei de mediació de l’Oficina Municipal d’Habitatge de Girona, que té la seu al Pou Rodó.

LA FRASE

Els grans tenidors i els fons voltor parlen un llenguatge diferent al nostre quant a l’habitatge
Annabel Moya
regidora d’habitatge (ERC)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró