Societat

Societat

Serveis i ridiculeses

El desacord entre l’Ajuntament i Adif ajorna la reforma de la plaça d’Espanya i la regulació de l’activitat del bar Núria

La concessió de l’establiment està caducada des del 2003

Per Adif, la plaça Poeta Marquina és seva, cosa que el consistori veu “una ridiculesa absoluta”

La paralització de la reforma de la plaça Espanya de Girona té conseqüències. El desert urbà de l’antiga estació d’autobusos –que és subterrània des del 2018– està pendent del litigi entre l’Ajuntament i l’operador ferroviari Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif), que depèn del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. I això té afectacions en la concessió d’un establiment de la ciutat.

Ni l’Ajuntament ni l’Estat no es posen d’acord sobre quina part ha d’assumir cadascun dels ens en la reforma de la plaça Espanya. Qui paga què? El projecte està redactat. El va fer Adif seguint les indicacions del consistori. Ara a l’Ajuntament li semblaria adequat que, “vistes les molèsties i els endarreriments, seria lògic que ho assumís tot [Adif], sobretot perquè hi ha moltes altres superfícies que l’Ajuntament va lliurar a Adif perquè passessin a formar part de les superfícies útils per al sistema ferroviari”, assenyalen fonts municipals. La plaça Espanya és al davant de l’estació de tren i a tocar del carrer Barcelona.

El conflicte rau a saber de qui són les finques i els terrenys en una àrea en què també hi ha, entre d’altres, l’estació de mercaderies i zones del Mas Gri i el Parc Central. L’Ajuntament té a punt la llista dels terrenys de titularitat municipal, i espera que Adif i el ministeri li trametin la llista de propietats que afirma que són seves. Fonts de l’empresa pública, però, afirmen que “des d’abans de la pandèmia [març del 2020] vam enviar tots els plànols de la delimitació de les parcel·les que corresponen a Adif a l’Ajuntament de Girona”. Les mateixes fonts hi afegeixen que estan disposades a tornar-ho a enviar, si fos necessari.

Quan hi hagi entesa entre les dues parts caldrà fer “mutacions demanials”, assenyalen fonts municipals. Això vol dir que terrenys adscrits a ús ferroviari “muten” i s’adscriuen a ús viari municipal, tot i que continuen com a domini públic.

La plaça Poeta Marquina també forma part de l’àrea ferroviària. Això es deu al fet que quan es van fer les obres del tren d’alta velocitat (TAV) hi va ser inclosa. “Que [la plaça Espanya] encara sigui d’Adif és una ridiculesa, que ho sigui la plaça Poeta Marquina, una ridiculesa absoluta”, indiquen a l’Ajuntament. A la plaça hi ha el bar restaurant Núria, una plaça de joc infantil, restaurants, comerços i un espai per a gent gran.

En el ple municipal de dilluns, el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, va recordar que la concessió del bar Núria està caducada des de fa 19 anys, des del setembre del 2003. El regidor considera que el litigi amb Adif no és “cap justificació” per allargar la situació, i es pregunta com és que l’equip de govern no ha buscat cap altre mecanisme per regularitzar la situació.

“Problemes de propietat”

En el mateix ple, la regidora de Règim Intern, Maria Àngels Planas (Junts), va admetre que hi ha “problemes de propietat”, en referència a la plaça (i el Núria), i va avançar que caldran estudis jurídics. “No és fàcil. Si fos fàcil, la situació ja estaria resolta”, va explicar. De moment l’activitat del bar –amb una àmplia terrassa– continua mentre que la reforma de la plaça Espanya està bloquejada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia