Salut

Una unitat al Trueta tracta la violència sexual a menors

L’equip específic, que es va posar en marxa a l’octubre, ha atès en aquests vuit mesos 54 casos

Format per sis professionals, aborda les situacions que no requereixen una atenció urgent

El mes d’octubre passat es va posar en marxa a l’hospital Josep Trueta de Girona una unitat específica per diagnosticar i tractar els casos de violència sexual i maltractament greu en infants i adolescents, i en aquests vuit mesos ha atès 54 casos de la regió sanitària de Girona, segons dades fetes públiques per l’Institut Català de la Salut (ICS).

L’equip funcional d’experts (EFE), tal com s’anomena la unitat, està integrat per sis professionals de l’Institut Català de la Salut i de l’Institut d’Assistència Sanitària de diferents disciplines: dos pediatres –un de l’atenció primària i un de l’hospital Trueta–, una psicòloga, una psiquiatra i dues treballadores socials. A més, té el suport de professionals d’infermeria i administratius, i també de ginecologia, com a metgesses i metges consultors. La posada en marxa d’aquesta unitat específica respon a un projecte del Departament de Salut que inclou la creació de vuit equips funcionals d’experts a tot el territori, situats majoritàriament en hospitals.

El maltractament i la violència sexual exercits contra els infants i adolescents és un problema que sovint es manté ocult i que és difícil de detectar, sobretot en infants molt petits que no ho poden verbalitzar o que no són conscients de la gravetat dels fets. Aquestes situacions es poden detectar a partir de la revelació a l’equip docent de l’escola, de la detecció en un centre sanitari, a través d’un familiar, o perquè les víctimes hi contacten directament.

En el diagnòstic i tractament de les víctimes de maltractament hi intervenen diferents dispositius assistencials, segons cada situació. Així, des de l’atenció primària es fa prevenció, la detecció i el diagnòstic dels casos lleus, moderats i, fins i tot, greus. Els serveis d’urgències dels hospitals atenen els casos d’urgència, mentre que a l’EFE s’atenen els casos d’agressió sexual infantil de fa més de 72 hores i es fa el seguiment dels casos de maltractament greu.

L’EFE s’activa des del moment que arriba la notificació d’un infant o adolescent amb la sospita o la certesa de possible violència sexual o de maltractament físic greu, que no requereixi atenció al servei d’urgències. Immediatament es programa una primera visita, que pot ser presencial o telemàtica. En aquesta primera visita d’acollida se cita la família, es recull tota la informació del cas i es fa una valoració sociofamiliar. En la segona visita es fa una entrevista exploratòria a l’infant, durant la qual s’utilitzen tècniques d’entrevista i metodologies no suggestives, per no interferir en el seu relat.

Quan no es detecta evidència de violència sexual ni maltractament greu, l’EFE du a terme un treball d’empoderament i psicoeducatiu amb el menor. Si es detecten seqüeles o algun tipus de psicopatologia associada a la violència sexual o al maltractament, es porta a terme la intervenció terapèutica pertinent. Els professionals d’aquests equips també col·laboren en la prevenció i la detecció de les situacions de risc.

LA XIFRA

54
casos ha tractat des de l’octubre l’equip funcional d’experts (EFE) del Trueta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona