Medi ambient

Nou revés judicial contra l’abocador de Solius

El TS no admet el recurs de l’Ajuntament de Llagostera i el consorci sobre la il·legalitat de les obres d’ampliació

És una peça en paral·lel de la sentència que ordena el tancament de l’abocador

Nova sentència desfavorable per al problemàtic abocador de Solius. El Tribunal Suprem (TS) no admet el recurs de cassació presentat per l’Ajuntament de Llagostera i el consorci que gestiona el complex contra una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el 2019 havia declarat il·legals unes obres d’ampliació de l’abocador realitzades el 2009 i el 2010. La sentència ara és ferma i no s’hi pot recórreren contra. El TS no es pronuncia sobre el fons pel que fa al futur del complex, que en paral·lel a aquesta infracció urbanística ja està pendent d’una sentència que n’anul·la l’autorització ambiental i n’ordena el tancament.

“És cert que la inadmissió actual del recurs de cassació no significa el tancament de l’abocador, que continua pendent en un procés en paral·lel, però posa de manifest que la gestió d’aquest complex està en fals, amb una part de les instal·lacions il·legals perquè es van fer sense els permisos i que per tant s’haurien de ressituar”, diu Xavier Soy, lletrat del gabinet Pareja-Advocats, que defensa els interessos del veí que va denunciar aquest cas.

L’origen de la demanda es remunta en unes obres d’ampliació sense permís entre els anys 2009 i 2010 per augmentar la capacitat i la vida útil del complex. En concret, un vas del dipòsit de residus, una bassa compartimentada de lixiviats i aigües seminetes (líquids provinents dels residus) i una instal·lació de premsat de residus. Un propietari d’una finca veïna del recinte de l’abocador va denunciar aquelles obres d’ampliació amb l’argument que s’havien fet sense les autoritzacions necessàries, tot i que l’Ajuntament de Llagostera va intentar legalitzar-les a posteriori i argumentant que la infracció urbanística havia prescrit (en època del llavors alcalde Fermí Santamaria).

Consultats per aquest diari, ahir ni l’alcalde actual de Llagostera, Toni Navarro, ni el president del Consorci de Solius tenien coneixement encara d’aquesta última decisió del TS, que data d’aquest mes de maig. “Les sentències s’han de complir, veurem quan la tinguem en quina mesura afecta el complex”, diu Navarro. Mentrestant no hi ha novetats sobre la posició de la Generalitat i el consorci, que argumenten que no es pot aplicar la sentència –d’ençà dos anys– que ordena el tancament de l’abocador perquè és d’interès general i dona servei a molts municipis.

L’abocador de Solius està situat entre Llagostera i Santa Cristina d’Aro. En concret l’ampliació que es declara il·legal és sobre el terme de Llagostera, que ara té la patata calenta i per això era part en el recurs presentat. El consorci que gestiona aquest complex està format per aquests dos municipis, junt amb els de Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro i Calonge i Sant Antoni, que també hi aboquen residus, tot i que altres municipis del Gironès també fan servir les instal·lacions.

LA FRASE

Ens trobem amb part d’unes instal·lacions il·legals dins d’un abocador pendent de tancament
Xavier Soy
Advocat del veí que va denunciar l’ampliació de l’abocador


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia