Salut

Estat espanyol

Sanitat eleva a una trentena els casos de verola no humana a l’Estat

Set positius ja han estat confirmats definitivament i 23 estan a l’espera de la seqüenciació, però es dona per fet que també ho seran

Fins ara la majoria de casos s’han detectat a Madrid però s’investiguen possibles infeccions a les Illes Canàries, Andalusia, Castella-La Manxa, País Basc, Extremadura, Galícia i Catalunya

El ministeri de Sanitat ha confirmat aquest divendres que ja hi ha 30 positius de verola no humana a l’Estat espanyol, però precisa que només 7 són positius de poxvirus, també coneguda com la verola del mico o monkeypox, ja que els 23 restants estan pendents dels resultats definitius de la seqüenciació a l’Institut Carlos II per determinar si són del virus del mico, tot i que es dona per fet que també ho seran. Madrid és la comunitat que ha comunicat més casos fins ara, però en les últimes hores també han detectat positius o sospitosos de la verola del mico a les Illes Canàries, Andalusia, Castella-La Manxa, País Basc, Extremadura, Galícia i Catalunya.

La Comunitat de Madrid ha elevat aquest divendres fins a 30 els positius de verola del mico confirmats amb PCR i ha informat que hi ha casos 15 sospitosos més, segons fonts del govern de la conselleria de Sanitat. Fins aquest matí les dades d’incidència eren de 21 casos confirmats i 19 sospitosos.


Una sauna, possible origen del brot
El rastreig realitzat per la Direcció General de Salut Pública de Madrid ha permès identificar una sauna de Madrid com el focus de la majoria de positius de verola del mico detectats fins ara, segons ha explicat aquest divendres el conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, en una atenció als mitjans. Escudero ha avançat que intervindran al local per fer una anàlisi “encara més detallada” i “tractar d’atenuar la transmissió d’aquest virus” amb el control dels contagis. Tots els afectats presenten “una bona evolució clínica” a casa seva i cap ha requerit hospitalització, ha dit el conseller.

La conselleria de Sanitat del govern de Canàries ha detectat aquest divendres un segon possible cas d’infecció de monkeypox, que és atès a l’Hospital Universitari Nuestra Señora de Candalaria, a Tenerife, sense que hagi requerit ingrés. Es tracta d’un home jove que reuneix, segons l’enquesta epidemiològica realitzada, els criteris de notificació i perfil de casos que el ministeri de Sanitat ha registrat com a alerta d’infecció per verola del mico. La seva evolució és favorable i el pacient continua el procés de recuperació al seu domicili, amb el seguiment corresponent.

Aquest és el segon cas en estudi a les Illes Canàries. Ahir dijous se’n va notificar un altre a Gran Canària que ha estat atès a l’Hospital Universitari Doctor Negrín i que tampoc ha requerit ingrés. Les autoritats sanitàries canàries han enviat mostres clíniques dels dos casos, que no tenen relació epidemiològica, al Centre Nacional de Microbiologia de Majadahonda perquè confirmi o descarti la presència del virus.

El departament basc de Salut investiga un primer cas sospitós a Euskadi, un home que ha presentat símptomes compatibles després de tornar d’un viatge. El pacient ha estat atès a l’Hospital Universitari Araba de Vitòria per un “quadre lleu” i es troba en aïllament domiciliari, segons fonts del departament de Salut Basc. El Servei Basc de Salut, l’Osakidetza, en col·laboració amb el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del ministeri de Sanitat, realitza ara un estudi de contactes d’aquesta persona. A més, enviarà una mostra d’aquest cas sospitós al Centre Nacional de Microbiologia perquè en 2 o 3 dies confirmi o descarti la infecció.

A Andalusia s’investiga un possible cas de monkeypox a la província de Màlaga. Es tracta d’una persona que evoluciona favorablement i que està aïllada al seu domicili de la Costa del Sol. Segons Diario Sur, l’afectat és un pacient estranger que ha viatjat per diversos països.

El govern d’Extremadura ha informat aquest divendres del primer cas sospitós de poxvirus detectat al territori. Segons la Junta, es tracta d’una dona amb símptomes compatibles, tot i que hi ha probabilitats que es descari la infecció. No obstant, s’ha obert una investigació del cas i s’han enviat mostres clíniques a Majadahonda perquè les analitzi.

Castella-La Manxa també ha enviat mostres d’un cas sospitós a analitzar al Centre Nacional de Microbiologia, segons ha informat avui el titular de Sanitat, Jesús Fernández Sanz. El conseller no ha volgut revelar el lloc on s’ha localitzat aquest possible cas perquè abans vol confirmar que és tracta de la verola del mico.

La Xunta de Galícia ha informat d’un cas sospitós de verola del mico en un malalt amb símptomes compatibles amb aquesta malaltia, però que no està hospitalitzat. La Conselleria de Sanitat ha explicat aquest divendres en un comunicat que al pacient se li ha efectuat una anàlisi PCR i la mostra ha estat enviada al laboratori de Madrid que centralitza aquest tipus de casos. La Xunta assegura que es manté “vigilant” a l’espera de confirmar si es tracta del primer cas detectat a Galícia.

L’Hospital Clínic de Barcelona ha detectat el que podria ser el primer cas identificat a Catalunya de l’anomenada verola del mico. De moment, el centre està analitzant les mostres del pacient, però tot apunta que les proves confirmaran el positiu.


Sanitat crida a “minimitzar els comportaments de risc”
La verola del mico és una malaltia zoonòtica viral poc freqüent, amb un quadre clínic inicial que acostuma a incloure febre, maldecap, dolors musculars, inflamació dels ganglis i cansament. Pocs dies després de l’aparició de la febre es desenvolupa una erupció cutània que sovint comença a la cara i després s’estén a altres parts del cos. En general, produeix una malaltia autolimitada i la majoria de les persones es recuperen en poques setmanes, tot i que en alguns casos poden requerir ingrés hospitalari.

L’últim informe de situació del ministeri de Sanitat indica que la principal via de transmissió de persona a persona son gotes respiratòries grans, així com el contacto directe con fluids corporals, secrecions infectades o objectes contaminats, com la roba, e fins i tot de mare a fill per la placenta.

Tot i que fonts sanitàries han assegurat que els casos confirmats i sospitosos són lleus, el CCAES ha apel·lat a “minimitzar els comportaments de risc associats” a aquest virus i no descarta que es transmeti a més grups poblacionals.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona