Societat

Lesmes lloa els jutges de Catalunya per haver “superat pressions i desqualificacions” els últims anys

El president del CGPJ demana al Ministeri de Justícia un complement salarial pels jutges destinats a Catalunya

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha assegurat aquest divendres a Barcelona que els jutges catalans han viscut en els últims anys “moments de màxima exigència social” i han “superat amb dignitat crítiques, pressions i desqualificacions”, actuant amb “honorabilitat, respecte a la legalitat i total transparència”. En un acte de reconeixement a veterans magistrats catalans al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Lesmes els ha agraït la feina feta, per la qual s’han guanyat “la confiança de la ciutadania espanyola i el respecte dels companys”.

“Els jutges de Catalunya heu viscut moments d’una màxima exigència social. I durant els moments més difícils heu actuat amb absoluta honorabilitat, respecte a la legalitat i total transparència, sempre sota els límits que el procediment us permetia, i així us heu guanyat la confiança dels ciutadans de Catalunya i de la resta d’Espanya i el respecte dels vostres companys”, ha dit. “Heu suportat amb freqüència crítiques, pressions i desqualificacions que, no obstant, heu superat amb la dignitat que teniu com a membres i representants públics d’un poder de l’Estat, el poder judicial”, ha assenyalat

El president del TS i del CGPJ ha destacat “l’estret i especial vincle” que uneix la carrera judicial amb Catalunya, seu de l’Escola Judicial en la qual s’han format el 67% dels jutges i magistrats en actiu a tot Espanya; i ha assegurat que l’òrgan de govern dels jutges és conscient dels problemes de mobilitat i de vacants que pateix la planta judicial a Catalunya, als quals es tracta de donar resposta amb les noves promocions de jutges i sol·licitant un complement de destí específic similar a l’existent a altres territoris.

Al seu discurs, Lesmes ha dit als magistrats amb més antiguitat a Catalunya que l’acte d’aquest divendres “va més enllà d’un mer reconeixement” i que representa el seu saber fer, el seu honor, la seva professionalitat i la seva acèrrima defensa de la legalitat. “És el símbol que us distingeix a tots els que durant anys heu prestat els vostres serveis sota l’escrupolós respecte de la llei en defensa dels drets i llibertats de tots els ciutadans i en aplicació de la Constitució, pedra angular sobre la qual se sosté l’ordenament jurídic, com a clau de volta de la convivència pacífica a Catalunya i a la resta de l’Estat”, ha afegit, per a dir també que els jutges estan obligats a vetllar pel compliment de la llei i de la Constitució “sense ambigüitats i sense càlculs oportunistes”, perquè aquesta és l’única manera de donar resposta als problemes dels ciutadans. “Sé que no fallarem en aquesta tasca. Vosaltres no heu fallat. Els ciutadans poden estar tranquils”, ha conclòs.

Per la seva part, el president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha assegurat que amb aquest acte s’homenatja “el treball i l’esforç de tots els que contribueixen al fet que el sistema judicial pugui, d’una banda, seguir dispensant la tutela efectiva a cada ciutadà que ho demanda i, de l’altra, servir de contrapès i garant dels valors constitucionals sobre els quals s’assenta la democràcia”.

Barrientos, que ha destacat “l’extraordinari rendiment” dels òrgans judicials catalans en els últims dos anys tot i l’impacte de la pandèmia de coronavirus, ha destacat el paper decisiu que, juntament als jutges i magistrats, desenvolupen els lletrats de l’Administració de Justícia, els fiscals, els metges forenses, els funcionaris i els diferents operadors jurídics.

També ha fet referència al protagonisme de les administracions prestacionals, el Ministeri de Justícia i la Generalitat, a les quals ha recordat que la qualitat del servei que presta la justícia està en relació directa amb els recursos que es posen a la seva disposició i ha advertit sobre els desajustos de la planta judicial, que es tradueixen en “insuportables” càrregues de treball en algunes jurisdiccions, i el progressiu i alarmant increment de les vacants judicials a Catalunya, que ha xifrat en 84 a 31 de desembre de 2021.

“Urgeix l’aprovació d’incentius que facis atractius els destins judicials a Catalunya”, ha afegit el president del TSJC, que ha afirmat que “la mobilitat, la provisionalitat, la interinitat i la rotació constant de jutges al capdavant d’òrgans judicials unipersonals són obstacles insuperables pel normal funcionament dels òrgans que els pateixen”.

A més de Lesmes i Barrientos, han assistit a l’acte els membres de la Sala de Govern del TSJC, vocals del CGPJ, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María Eugènia Gay; la subsecretària del Ministeri de Justícia, Ana Sánchez; i el secretari per a l’Administració de Justícia de la Generalitat, Eusebi Campdepadrós, entre altres autoritats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia