Societat

La qüestió de la seguretat ciutadana apareix en la precampanya de Banyoles

Hi ha hagut un increment de delictes del 158%, però la puja es concentra en robatoris a l’interior de cotxes comesos gairebé tots per una mateixa persona

La intensificació de les declaracions dels representants polítics quan s’acosten unes eleccions ha començat a Banyoles a costa d’ una qüestió tan sensible com és la seguretat ciutadana. La precampanya s’ha obert arran del balanç de criminalitat del primer trimestre de l’any publicat pel Ministeri de l’Interior, en què la ciutat de l’estany no en surt ben parada: Banyoles ha tingut un increment del 158% de delictes penals respecte al mateix període de l’any anterior, i que és l’augment més gran entre les ciutats gironines de més de 20.000 habitants.

Amb aquesta dada a la mà, el regidor de Convivència i Progrés (CiP), Quim Fernández, ha demanat a través de la premsa la convocatòria d’una junta de portaveus (no l’ha sol·licitat oficialment, segons l’equip de govern) i ha reclamat polítiques preventives com ara les encaminades a la inclusió social. Sumem Banyoles, per la seva banda, demana que no es caigui en l’alarmisme i apunta també al vessant social com a rerefons de la delinqüència: “La millor política de seguretat és la que busca reduir les desigualtats i aprofundir en la confiança entre la ciutadania.”

La causa

L’alcalde ha matisat les xifres del ministeri, indicant que l’increment partia d’uns números molt baixos i que l’havia provocat l’onada de robatoris a l’interior de cotxes, perpetrat majoritàriament per una sola persona , detinguda 20 vegades. “Inseguretat? No, han estat fets concrets però reiterats”, replica Miquel Noguer (Junts), que situa també en el grup de fets puntuals el recent atracament a un domicili.

El principal partit de l’oposició, ERC, pensa de manera similar. “No tinc la impressió que hi hagi un índex de delinqüència excessivament alt, sinó que hi ha hagut un episodi concret de robatoris”, diu Jaume Butinyà.

Junta de seguretat

No obstant treure ferro a la situació, l’alcalde té previst convocar una junta de seguretat en els pròxims dies. L’última vegada que es van reunir representants de les parts implicades en la seguretat ciutadana a Banyoles va ser abans de la pandèmia.

LA XIFRA

348
delictes penals es van produir a Banyoles els tres primers mesos d’aquest any (213 més que el 2021).

LA FRASE

Inseguretat? No, han estat fets concrets però reiterats
Miquel Noguer
ALCALDE DE BANYOLES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia