Societat

Es queda fins al 2030

El Mobile World Congress segella la seva relació amb Barcelona almenys sis anys més

Negociació discreta i fructífera entre diverses administracions i GSMA

El risc que la fira volés a Madrid va ser real el 2021

Un comunicat de l’empresa GSMA va posar fi ahir al matí a un temps llarg de negociacions discretes i intenses que han culminat amb l’acord entre GSMA i la ciutat de Barcelona de renovar fins al 2030 la celebració del Mobile World Congress (MWC) a la capital de Catalunya. La notícia va ser rebuda amb satisfacció plena per totes les administracions locals i de país que han pres part en les negociacions, conscients de la projecció internacional i l’impacte econòmic que té per a Barcelona la celebració de l’MWC un any rere un altre.

El contracte vigent fins ara expirava el 2024 i la proximitat de la data límit havia engegat les especulacions sobre la possibilitat que la fira marxés de Barcelona per ubicar-se a Madrid. La mateix presidenta de la comunitat madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, havia contribuït a l’enrenou quan va dir que volien aconseguir l’MWC, i fonts coneixedores de les negociacions que han permès renovar el compromís del MWC han explicat a aquest diari que el risc de perdre el primer congrés de telefonia mundial va existir el segon semestre de l’any passat, quan hi va haver molts dubtes i molta gent de Madrid jugant en contra dels interessos barcelonins.

En l’èxit de les converses hi han tingut un paper molt important tres factors. En primer lloc, la realització del Mobile World Congress el febrer d’aquest any, tot i les dificultats objectives que hi havia amb l’absència de grans empreses de telecomunicacions. Va ser una edició que va portar a Barcelona 60.000 visitants de 200 països diferents amb 1.900 exhibidors i una injecció econòmica a la ciutat de 250 milions d’euros. En segon lloc, l’ampliació en marxa del recinte de la Fira ha servit per donar confiança a GSMA en les possibilitats d’un projecte expansiu dins de la fira. Finalment, les mateixes fonts consultades per aquest diari assenyalen el màxim responsable de la Fira, Pau Relat, com a peça clau en la coordinació de les converses que han donat com a fruit la renovació del contracte entre l’organització del Mobile World Congress i Barcelona.

De la renovació del contracte se sap, només, que se signarà. Els detalls d’aquesta signatura s’explicaran en una roda de premsa el proper 20 de juliol, segons va especificar GSMA. Sí que van transcendir declaracions dels màxims responsables de l’MWC en què expressaven la seva satisfacció per continuar a Barcelona. “Barcelona és part intrínseca del que GSMA vol crear a través del Mobile”, va dir el màxim responsable de l’empresa, John Hoffman, que va deixar clar quin és el seu estat d’ànim quan va dir: “No em puc sentir més feliç.” Per la seva part, el director general de GSMA, Mats Granryd, va explicar que l’acord és la mostra de la “solidesa de la nostra associació amb la ciutat de Barcelona”, amb qui va dir que estan “enllaçats”.

Tot i la falta d’informació, el que és evident és que els plans de GSMA són continuar creixent a Barcelona, com ho han fet des del primer dia que van obrir portes l’any 2006. Des d’aleshores s’ha escrit una història d’èxit i expansió constant que s’ha posat en crisi els últims anys, fonamentalment per l’aparició de la pandèmia de la covid que va obligar a suspendre l’MWC el 2020.

La reacció dels polítics a la renovació del contracte amb GSMA la va encapçalar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va definir el vincle amb l’MWC com una “una relació d’èxit” que al seu entendre s’ha pogut renovar ara gràcies al fet que les administracions han treballat des d’un front unitari. Colau creu que Barcelona reforçarà el seu paper de ciutat de referència en l’àmbit tecnològic. Tot i que les intencions de Madrid d’atreure l’MWC van ser reals, i el risc de marxar també, Colau ahir va voler tancar aquesta qüestió assegurant que mai ningú li havia tret aquest tema en una conversa seriosa.

La unitat d’acció destacada per Colau va ser també lloada ahir pel conseller Jordi Puigneró, que va subratllar “la bona feina conjunta” que s’ha fet per retenir l’MWC a Barcelona. Al seu entendre, “Catalunya no té rival” en la capitalitat tecnològica.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no va perdre l’ocasió de felicitar-se per aquesta “excel·lent notícia” fruit del que va definir com una “feina discreta” per consolidar Barcelona com a “referent de la tecnologia global”.

També van celebrar l’acord l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, o el segon tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que considera que el que ha fet GSMA és apostar per Barcelona com a “seu permanent del Mobile”, més enllà del 2030.

La notícia va ser valorada també des de Madrid. En aquest sentit, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar al seu compte de Twitter que es tracta d’un anunci “fantàstic” que fa que Barcelona “s’afermi com a capital de la innovació en l’ecosistema de la mobilitat i les telecomunicacions”.

LES FRASES

Barcelona és part intrínseca del que GSMA vol crear a través del Mobile, no em puc sentir més feliç
John Hoffman
conseller delegat de gsma

LA DATA

La cooperació entre totes les institucions implicades ha estat la clau de l’èxit
Pau Relat
President del consell d’administració de la fira
Amb aquest acord es consolida una relació d’èxit entre el Mobile i la ciutat de Barcelona
Ada Colau
Alcaldessa de barcelona
Es tracta d’una notícia excel·lent que ha estat fruit d’una feina discreta
Pere Aragonès
president de la generalitat
2006
Barcelona va agafar el relleu a Canes i va organitzar la primera edició del que aleshores era el 3GSM.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona