Societat

Blanes enceta els actes amb motiu del Dia de l’Orgull LGTBI+

L’Ajuntament de Blanes inicia la programació organitzada per Acció Social i el Servei de Polítiques d’Igualtat municipal per commemorar i conscienciar sobre els objectius que persegueix aquesta jornada

Aquest passat dimarts, coincidint amb el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+, l’Ajuntament de Blanes va encetar la programació organitzada per Acció Social i el Servei de Polítiques d’Igualtat municipal per commemorar i conscienciar sobre els objectius que persegueix aquesta jornada. L’acte més significatiu d’aquest passat dimarts va ser la lectura d’un manifest reivindicatiu que va tenir lloc al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial on des de fa uns dies hi ha una pancarta amb el lema ‘Teixim una societat enriquida en la diversitat’.

La lectura la van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de la regidora d’Acció Social i Igualtat, Marian Anguita, qui es va encarregar de fer la lectura del manifest. També els acompanyaven regidors i regidores del consistori, així com tècniques de l’àrea i ciutadania en general que van voler aportar igualment el seu granet de sorra participant-hi.

Manifest ‘A Blanes, amb l’Orgull Ben Alt’

El lema del manifest era prou entenedor: ‘A Blanes, amb l’Orgull Ben Alt’, en adhesió al manifest institucional de la Generalitat de Catalunya on es remarca que encara cal treballar força per aconseguir una igualtat total i els drets de les persones LGTBIQ+ perquè visquin lliures de discriminacions i violències. Enguany a Blanes s’afegeix un component més a aquesta reivindicació: la ‘L’ (la primera lletra de LGTBIQ+) i la diversitat de formes de ser lesbiana.

En aquest sentit el manifest afirma que es tracta d’una realitat massa cops invisibilitzada, i per això es vol celebrar i reconèixer el paper fonamental que el lesbianisme feminista ha jugat en l’alliberament de la sexualitat de totes. Ho fa reclamant “Volem celebrar especialment la diversitat de formes de ser lesbiana: trans, marimachos, gordes, femm, felices, actives sexualment, grans, joves, amb diversitat funcional, migrades o racialitzades, dones com qualsevol de les que ens podem creuaren el nostre dia a dia”.

També es recorda que fins i tot en les lluites dels col·lectius LGTBIQ+ ha planat l’ombra del patriarcat, i les dones lesbianes han estat massa sovint fent feina però sense que se’ls reconegués. Davant aquesta realitat, el manifest remarcava que cal homenatjar a tots els moviments lèsbics, a totes les persones que han obert camí i han donat la cara i la veu per la diversitat sexual com a font d’alliberament polític.

Per últim, es fa un crit d’alerta davant les corrents ultradretanes que s’escampen pel món. Una darrera prova apunta que s’ha tingut amb la il·legalització de l’avortament als Estats Units, vigent des de feia 50 anys. En aquest mateix sentit s’adverteix que això no tan sols es circumscriu a Nord Amèrica, preguntant-se si es derogaran altres drets que ha costat tant d’aconseguir.

L’escrit es tanca fent referència a aquest darrer advertiment: “Aquests moviments reaccionaris donen validesa a aquells i aquelles que no saben acceptar la diversitat i que des de la seva violència irracional fan que hagin augmentat les agressions a les persones homosexuals en un nombre alarmant, o els casos de bulling i assetjament a nens i nenes a les escoles: som nosaltres com a societat els que ens hi hem d’enfrontar per aturar-los”. La darrera frase tornava a incidir en el lema del manifest: “Per això des de Blanes, com a persones que creien en la igualtat, anirem endavant AMB L’ORGULL BEN ALT”.

La jornada d’aquest passat dimarts es va completar amb la instal·lació d’un Punt Lila al Passeig de Mar, a l’alçada del cèntric Carrer Ample.

Aquí s’hi va repartir material reivindicatiu –principalment polseres i bosses amb l’Arc de Sant Martí, que identifica la reivindicació pels drets del col·lectiu LGTBIQ-, i també es va donar informació a totes les persones que s’hi van acostar.

Vídeo-Fòrum amb ‘Tabús’ de TV3 i Monòleg ‘Teresa, Teresot’

Els actes organitzats per l’Ajuntament de Blanes amb motiu del 28-J, el

Dia de l’Orgull LGTBIQ+, continuen aquest mateix dimecres, amb una sessió de Vídeo-Fòrum que s’allotjarà a la Biblioteca Comarcal a partir de 2/4 de 7 de la tarda. En primer lloc es projectarà el capítol de la sèrie de TV3 ‘Tabús’ que es va dedicar al col·lectiu, i després hi haurà un col·loqui sobre aquesta temàtica.

Per últim, divendres vinent el Centre Cultural Els Padrets allotjarà el monòleg ‘Teresa, Teresot’, a càrrec de l’actriu malgratenca Teresa Gelpí. La sessió dramatitzada començarà a les 8 del vespre amb entrada gratuïta, i es basa en la història real de na Teresa Pla, que va néixer hermafrodita i es va fer maqui després de la Guerra Civil a partir d’un execrable episodi en què va patir abusos de la Guàrdia Civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia