Societat

El botellot es difumina

Els municipis més afectats pel fenomen preveuen un estiu menys tempestuós que el passat per la represa de l’activitat de l’oci nocturn

Barcelona demana mesures més expeditives contra el consum d’alcohol al carrer

El soroll de la festa al carrer ha mobilitzat veïns de tot Barcelona, que demanen solucions a l’Ajuntament

Una de les moltes imatges que han deixat per al record les restriccions imposades per la pandèmia va ser la dels botellots multitudinaris que es van encadenar al llarg de l’estiu passat. Una pràctica que alguns van vincular directament a la clausura forçosa de l’oci nocturn, i que va posar en alerta molts ajuntaments que en moltes ocasions es van veure desbordats per poder fer front a aquest fenomen. Enguany, però, la perspectiva és diferent. En indrets sensibles com ara la Costa Brava, les policies locals vaticinen que la problemàtica no es repetirà, entre altres arguments per la represa de l’activitat de l’oci nocturn. En declaracions recollides recentment per l’agència ACN, l’inspector David Puertas, president de l’associació que agrupa els caps de les policies locals gironines i, al seu torn, cap de la de Palafrugell, assegura, però, que de botellots n’hi continuarà havent, tot i que d’una magnitud molt diferent.

L’any passat, les policies locals van aixecar més de 5.700 actes per concentracions i beure alcohol al carrer. L’inspector lamenta que entre els qui hi participen hi hagi adolescents. “Hem normalitzat la ingesta d’alcohol, i és una assignatura pendent que policialment ens preocupa molt: com podem arribar als joves perquè no es pensin que, a l’hora de sortir de festa, el més normal és emborratxar-se”, manifesta.

El cas de Barcelona també va ser paradigmàtic l’estiu passat. Ara, la ciutat ha passat la pilota a la Generalitat en la lluita contra el soroll i la disbauxa que es produeix de nit en molts punts de la ciutat i que afecta el descans dels veïns. La primera mesura que va acordar la Taula Ciutadana per una Nit Cívica reunida el 22 de juny a l’ajuntament per escoltar les seves conclusions va ser assenyalar el tema del consum d’alcohol com a causant del soroll i, per tant, l’administració catalana com a responsable de la regulació sobre aquesta matèria. La taula va acordar demanar a la Generalitat que s’instauri una llei seca entre les deu de la nit i les vuit del matí i que es persegueixi la venda d’alcohol a menors a través d’una tercera persona interposada.

Evidentment, l’Ajuntament també va apel·lar a les seves pròpies competències i la taula va demanar que hi hagi un increment de les sancions per incompliment de l’ordenança municipal que, per exemple, prohibeix beure alcohol al mig del carrer. També es va demanar més informació i més presència de la Policia Municipal als carrers amb caràcter preventiu. La Guàrdia Urbana ja fa temps que es desplega per controlar la venda il·legal d’alcohol, sigui als establiments o a través dels coneguts llauners, acció que no resulta senzilla.

L’activitat dels llauners ha tornat a tot drap a Barcelona amb el retorn de la vida de carrer. Dissabte passat, sense anar més lluny, a les deu de la nit alguns venedors ambulants ja oferien cervesa als ciutadans que caminaven pel passeig del Born. En aquest espai, un dels punts de botellot de la ciutat, al carrer hi va haver moviment de gent, majoritàriament jove i de procedència estrangera, fins a les cinc de la matinada.

El sarau que es viu al Born és només un dels focus de conflicte nocturn que hi ha oberts a la ciutat. Un dels més recents es produeix en l’anomenat triangle golfo a la zona del Poblenou, on es concentren els clients que surten de les discoteques i bars musicals de la zona. Recentment també es va encendre la polèmica amb el soroll excessiu dels concerts a l’espai Fòrum dins del festival Primavera Sound.

La confluència de punts calents en la nit barcelonina va portar un conjunt d’entitats i plataformes veïnals a dir prou en forma de manifestació el 16 de juny passat. Sota la crida #silencielsorollmata es van trobar a la plaça Sant Jaume gent del Raval, el carrer Enric Granados, l’Eixample Dret, la ronda de Sant Pere, el Gòtic i el nucli antic, la Barceloneta i la Llacuna, entre altres. El primer punt del manifest que van llegir els veïns és el de “tolerància zero amb els botellots”. Van demanar també que es combati el soroll que genera el “negoci de l’oci”, el “soroll dels pisos turístics”, i que es combatin activitats que també generen molèsties de soroll, com ara els practicants de l’skate.

A través de l’espai al Twitter que ha creat la plataforma #silencielsorollmata, es pot seguir l’infern que pateixen molts ciutadans de Barcelona a les nits, encara més a l’estiu quan la calor sufocant obliga a obrir finestres. El 19 de juny passat, en aquest perfil de Twitter, una usuària hi va explicar que a les deu de la nit d’aquell dia un soroll de bongos es va fer tan insuportable que per primer cop va llançar aigua, confessava. Aquesta dona va explicar que la Guàrdia Urbana no es va presentar al lloc, tot i haver-los avisat, i que tot plegat ho va rematar un botellot a les dues del matí en una plaça propera al seu domicili. El carrer Joaquim Costa és a tocar de la plaça dels Àngels, un dels punts de concentració de joves en la nit barcelonina.

5.700
actes
van tramitar l’any passat les policies locals catalanes per consum d’alcohol i concentracions no autoritzades a la via pública


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona