Jordània
Les dones jordanes es mobilitzen contra els “crims d’honor”
La seva brutalitat ha provocat una onada d’indignació en el país
La societat jordana està habituada a les notícies d’assassinats de dones, les xifres dels quals s’han mantingut sense grans variacions en el temps, però la brutalitat d’alguns dels últims casos ha provocat una onada d’indignació en el país i una reacció contra els anomenats “crims d’honor”.
En els últims dos mesos a Amman, la capital jordana, una estudiant ha estat assassinada a trets per un pretendent despitós a l’interior de la universitat; una jove embarassada de vuit mesos ha mort a cops de martell a mans d’un veí i un home ha posat fi a la vida de la seva germana d’un tret per una “disputa familiar”.
La picabaralla familiar és, sovint, un eufemisme per referir-se als “crims d’honor”, aquells en què una dona és assassinada per homes de la seva pròpia família que consideren que ha embrutat el bon nom de la casa, en haver comès adulteri o mantingut relacions sexuals fora del matrimoni.
No hi ha xifres oficials sobre les taxes d’assassinats de dones ni sobre els crims d’honor, però l’últim informe en relació amb aquest tema de l’Associació Solidària de Dones Jordanes, publicat a final de 2011, va situar en 21 les morts de dones a mans de familiars el 2010; en vint les de 2020 i, en 14 en els primers mesos de 2021.
Divisió d’opinions
La societat jordana es divideix entre els qui rebutgen aquests tipus de delictes i altres que implícitament estan d’acord amb el que fa la família “en defensa de l’honor” i responsabilitzen la víctima.
Però, les dones del país àrab han començat a mobilitzar-se contra aquest flagell i el 22 de juliol passat diverses desenes de jornades es van manifestar davant el Parlament jordà per aquest motiu. En la seva memòria, a més dels feminicidis de les últimes setmanes, hi ha el d’Ahlam, una jove morta salvatgement fa dos anys a mas de la seva pròpia família que va commoure tot el país i va suposar un toc d’atenció sobre els assassinats “d’honor”.
Ahlam va ser primer brutalment apallissada pel seu pare i els seus germans a la seva casa de la localitat de Safut, al costat d’Amman, i quan, ensangonada va sortir al corrent al carrer a demanar ajuda, el seu progenitor la va perseguir i la va colpejar amb una pedra al cap. Després els seus pares van esperar al costat del cos fins a assegurar-se que estava morta mentre bevien té, segons testimonis presencials.
Legislació condescendent
Les manifestants del passat 22 de juliol reclamaven un canvi en les lleis que consideren que fomenten els assassinats de dones i permeten que els seus executors quedin immunes o mitiguin les seves penes.
Un dels aspectes legals del qual es beneficien aquest tipus de parricides, com va explicar a l’agència Efe l’advocat Sajr al Jasawneh, qui assegura haver-se encarregat de diversos d’aquests casos, és una norma aplicada en molts països àrabs per la qual es deslliuri de les penes més dures els assassinats als quals perdona la família de la víctima.
En aquests casos, en ser els mateixos familiars els autors del crim, només actua en contra seu l’acusació pública, no la particular, que és la que pot demanar càstigs més severs.
A més, la secretària general del Comitè Nacional Jordà per Afers de la Dona, Salma al Nims, va lamentar que el Codi Penal jordà fomenta aquest tipus de crim en reconèixer un a qui el comet.
L’article al qual fa referència Al Nims ofereix tàcticament “una excusa atenuant” a qui “sorprengui la seva dona o a un dels seus parents femenines en flagrant delicte d’adulteri (entès com a qualsevol relació fora del matrimoni) amb una altra persona i procedeix a matar-la, matar l’home que l’acompanya o matar-los a tots dos”.