Societat

El Mercat del Bolet de Cal Rosal s’avança per les pluges

Els paradistes auguren una “bona temporada” i asseguren que la qualitat és excel·lent

Les pluges de finals d’agost han fet aflorar els bolets abans de l’habitual. Això ha permès avançar una setmana l’obertura del Mercat del Bolet de Cal Rosal, a Olvan (Berguedà). Els paradistes auguren una “bona temporada” i afirmen que la qualitat és extraordinària. “Ara comencen a sortir, sobretot el rovelló i el cep”, ha explicat la Carla Martínez, que regenta una de les botigues. La seva àvia hi aporta la saviesa i l’experiència, ja que sovint ajuda als boletaires amateurs a discernir “els bolets bons dels dolents”. “La gent a vegades ho cull tot i es poden intoxicar”, adverteix la Lluïsa Vilalata, que fa deu anys que té parada al mercat. Ella assegura que el bolet del Berguedà “és fantàstic” i que hi ha preus “per totes les butxaques”.

La majoria de rovellons que ven la Lluïsa són de la zona del Pedraforca i de Gósol i el cep és de “més amunt, de la zona de la Molina”, detalla. “El preu varia molt: si és de botó, és més car, si és més gran, és més barat”, informa tot afegint que el cost no ha variat respecte a l’any passat.

Els paradistes celebren que s’hagi avançat l’obertura del mercat, però diuen que “la gent encara pensa més en platja que en bolets” perquè encara fa molta calor. Tot i això, l’afluència de visitants al Mercat del Bolet ha estat constant durant tot el diumenge al matí. Alguns tornen de buscar bolets i acaben d’omplir el cistell al mercat. A més, aprofiten l’experiència dels paradistes per tirar els que són tòxics. Així ho ha fet la Ruth, una veïna de Terrassa que s’ha llevat d’hora per anar a buscar bolets prop de Berga. Alguns dels que ha collit eren dolents, però està satisfeta perquè ha trobat algun rovelló.

L’àvia de la Carla Martínez és una gran coneixedora dels bolets que afloren a la zona i, a més de netejar-los amb molta cura i precisió, ajuda als visitants inexperts a descartar els dolents. La seva néta assegura mig de broma que això també els ajuda a l’hora de fer calaix.

A més de parades específiques de bolets, al mercat també hi ha productes gastronòmics de proximitat del municipi i la comarca, com embotits, mels, formatges i pa artesanal. El mercat es mantindrà obert fins que duri la temporada, que acostuma a allargar-se fins al novembre.

L’Ajuntament ha programat actes paral·lels al mercat alguns caps de setmana. El 24 i 25 de setembre se celebrarà la Festeta de la Cervesa Artesana; el 22 i 23 d’octubre la Festa del Bolet de Cal Rosal; i finalment, el 30 d’octubre hi haurà una nova mostra del Mercat de Productors del Berguedà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

El grup de suport als usuaris de Can Bofí Vell, a Badalona, fa una xerrada sobre sensellarisme

Badalona
BANYOLES

Queda desert el concurs públic de la barca “Tirona” a l’estany

Banyoles

Masquef escenifica el seu full de ruta de Figueres fins al 2030

figueres

Una figuerenca guanya el IX Premi de Recerca en Memòria Democràtica

figueres

24 joves del Baix Empordà , becats per la Fundació Impulsa per cursar FP

la bisbal d’empordà

Les estacions de Bordis, Sant Jordi Desvalls i Camallera, més accessibles

bordils
Medi ambient

Formaran voluntaris per preservar la tortuga careta al Garraf i el Baix Penedès

Sitges

Maçanet impulsa la creació del nou polígon de Fontanilles

maçanet de la selva
medi ambient

Els 27 donen llum verda definitiva a la Llei de Restauració de la Natura

barcelona