Medi ambient

Els episodis de pluges seran més freqüents i violents

Un 4% de Catalunya està en zones inundables

Les pluges són el fenomen que provoca més morts i danys

El canvi climàtic ja assota Catalunya i provocarà episodis de pluges més violents en punts localitzats i més difícils de predir amb prou antelació. Per això, Protecció Civil de la Generalitat i el Servei Meteorològic de Catalunya han demanat a la població que tingui molt clares les pautes de conducta abans i durant les tempestes. Segons Mercè Salvat, directora general de Protecció Civil, les pluges i les inundacions són el fenomen meteorològic que ha causat més danys i víctimes a Catalunya els últims deu anys. Del 1987 al 2011 es calculen les pèrdues en 1.300 milions d’euros, i del 2004 al 2033 es calcula que seran de 2.500 milions, uns 85 anuals. Un terç dels municipis catalans tenen risc d’inundació alt o molt alt, i un 15% de les zones urbanitzades també tenen perill.

Catalunya té un 4% de tot el territori, 1.300 quilòmetres quadrats, en zones inundables de les quals 700 són zones d’alt risc. Això suposa que prop de 630.000 persones viuen en zones inundables i 150.000, en zones de risc alt. Els municipis amb més població afectada són els de l’àrea metropolitana de Barcelona, les ciutats de Girona, Lleida i Tortosa i els deltes de l’Ebre i la Tordera.

Les comarques amb més risc de tenir inundacions sobtades de tardor són totes les del litoral i gran part del prelitoral a causa de la presència de rieres, barrancs i rius de poca capacitat. També tenen risc les comarques de muntanya, pel desbordament de torrents, i les de la Catalunya Central, on els rius, tot i ser més llargs, són poc amples i tenen poc pendent, cosa que fa que es desbordin amb facilitat, com els del marge esquerre del Segre.

Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya, va recordar ahir que la tardor és l’època amb més risc d’inundacions, i encara més aquest any, amb el mar a 26,5 graus –2,5 graus per sobre de la seva temperatura mitjana–. Per aquestes pròximes setmanes es preveu un octubre i un novembre secs i més càlids del que és normal, amb pluges al litoral, i el mes de desembre es preveu que tingui temperatures similars a la mitjana i que sigui una mica més plujós. Per millorar tant la previsió com els avisos a la ciutadania, el Meteocat preveu substituir quatre radars dels anys 90 els pròxims tres anys, per afinar més la previsió, poder fer-la abans de les dues hores actuals i, fins i tot, precisar si la precipitació tindrà calamarsa, llamps, neu o pedra.

LES XIFRES

150.000
persones
viuen en algun dels 700 quilòmetres quadrats classificats com a terrenys d’alt risc de ser inundats.
2,5
graus
per sobre de la mitjana és la temperatura a què està el mar, cosa que afavoreix la creació de tempestes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia