Societat

TECNOLOGIA

El carregador tipus USB-C, l’únic a la UE a partir del 2024

El Parlament Europeu ha donat avui llum verda definitiva a aquesta mesura

El Parlament Europeu (PE) ha donat avui llum verda definitiva a que el carregador de tipus USB-C sigui el model únic per a tots els dispositius electrònics a la UE a partir de la tardor del 2024, el punt i final a una batalla política de més d’una dècada a Brussel·les per reduir les escombraries electròniques que generava la falta d’harmonització.

Per 602 vots a favor, 13 en contra i 8 abstencions, els eurodiputats han donat llum verda a l’acord tancat el juny per unificar l’ús de l’USB-C en telèfons mòbils, tauletes, llibres electrònics, càmeres digitals, videoconsoles i auriculars, cosa que serà obligatòria dos anys després que s’adopti aquesta legislació en productes comercialitzats a partir d’aquella data.

L’actual sistema, en el qual compartien espai l’USB2.0 MicroB, l’USB-C i el Lightning (exclusiu d’Apple) gràcies a un acord voluntari del 2009, contribuïa encara a generar fins a 11.000 tones a l’any de residus electrònics, segons les estimacions de la Comissió Europea (CE).

La nova normativa pretén aturar aquesta xifra permetent als consumidors comprar nous dispositius electrònics sense haver d’adquirir un carregador addicional (la qual cosa estalviarà als ciutadans fins a 250 milions d’euros anuals en carregadors innecessaris) i iguala també la velocitat per als dispositius que permeten la càrrega ràpida, sense importar el carregador que s’estigui utilitzant.

En un principi, els ordinadors portàtils no quedaran vinculats a les noves normes, però sí hauran de complir-les com a molt tres anys i mig després de l’entrada en vigor de la norma, és a dir, aproximadament a mitjans del 2028.

L’eurodiputat que ha encapçalat la negociació, el socialdemòcrata maltès Alex Agius Saliba, ha escenificat el canvi davant l’hemicicle amb una caixa plena de cables a un costat de l’estrada i un únic carregador USB-C a l’altre costat. “Aquests és el passat”, ha dit assenyalant la caixa, “i aquest el futur”, ha afirmat, amb el cable únic a la mà.

“Hem esperat més de deu anys per a aquesta llei, però la plètora de carregadors actuals serà aviat cosa del passat. La normativa permet el desenvolupament de solucions de càrrega innovadores i beneficiarà a tots, des dels consumidors, farts de canviar de carregador, al medi ambient”, ha dit posteriorment.

També la vicepresidenta de la CE a càrrec de Competència, Margrethe Vestager, ha compartit al seu Twitter una fotografia amb desenes de cables embolicats i ha afirmat que “la tardor del 2024, els temps en els quals havíem de barallar-nos amb molts carregadors diferents començarà a convertir-se en un record d’un temps passat i estrany, de costos innecessaris i inconveniència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES