Salut

Realitat virtual per recuperar-se d’un ictus, al Trueta

Pacients ingressats van començar al setembre a fer rehabilitació amb aquesta tècnica

L’objectiu és analitzar si amb el seu ús milloren l’autonomia funcional

Pacients ingressats a la unitat d’ictus de l’hospital Trueta de Girona i que tenen pèrdua de força a braços i mans van començar al mes de setembre a fer rehabilitació amb realitat virtual immersiva. Aquest projecte, dirigit per la doctora i neuròloga Yolanda Silva, té com a objectiu analitzar si la realitat virtual afegida a la rehabilitació intensiva habitual millora l’evolució dels pacients i aconsegueix que guanyin autonomia funcional. D’aquesta manera, el projecte pretén desenvolupar un entorn de rehabilitació mitjançant l’ús d’ulleres 3D, en un espai on es bloqueja tota la percepció del món real i en el qual només s’interactua amb imatges generades i creades informàticament.

Aquesta iniciativa, impulsada pel Trueta i en la qual participen la Universitat de Girona i Mutuam, constava de dues fases. La primera, que va culminar al juliol, es basava en la creació d’un entorn virtual per a la realització d’exercicis de rehabilitació per part del pacient. El desenvolupament el va dur a terme l’equip de recerca del Laboratori de Gràfics i Imatge (GILab) de la UdG a partir de les necessitats descrites per l’equip clínic format per especialistes en neurologia del Trueta i per professionals de rehabilitació de l’hospital d’atenció intermèdia de Mutuam.

La segona fase va començar al setembre i consisteix en l’aplicació clínica del nou sistema a pacients que han patit un ictus i que estan en la fase aguda de la malaltia. A més, també es preveu que la rehabilitació intensiva es pugui continuar posteriorment a Mutuam un cop ja no estiguin ingressats a l’hospital.

Per altra banda, tots els pacients que hi participen tenen en comú el fet d’haver tingut una pèrdua de força en almenys una de les extremitats superiors. Aquesta iniciativa està finançada a través dels diners recaptats en la primera cursa solidària per l’ictus a Girona, Corre per l’ictus!, que es va fer el 10 de novembre del 2019, i pel Col·legi Oficial de Metges de Girona (e-health COMG), amb una donació de 12.000 euros lliurats l’any 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia