Medi ambient

Estudiants de Castelló d’Emúries recullen residus als Aiguamolls

La iniciativa es fa simultàniament a les Balears i Occitània, territoris de l’Euroregió

En un món globalitzat, els residus no hi entenen de fronteres i el que avui es llança en un punt pot recórrer centenars de quilòmetres i acabar en un espai protegit com el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Fer veure als més joves aquesta realitat i conscienciar-los de la necessitat d’evitar el llançament de residus és, precisament, l’objectiu de la segona edició de la campanya ’Let’s clean Up Europe’, que promouen conjuntament Acció Climàtica i l’Euroregió Pirineus Mediterrània i que es fa simultàniament a les Balears i Occitània. Hi participen un centenar d’alumnes de 4rt d’ESO de Castelló recollint deixalles, sobretot microplàstics, a la zona de la reserva integral de les Llaunes.

L’acció, que s’organitza per segon any consecutiu, consisteix en una neteja simultània a un espai natural protegit de cada territori de l’Euroregió. Un total de 100 estudiants de 4rt d’ESO de l’Institut de Castelló d’Empúries han participat a l’activitat que, a Catalunya, s’ha fet a la zona de la reserva integral de les Llaunes, a la platja de Can Comes de Castelló d’Empúries.

Dividits en grups, els estudiants s’han dirigit a la zona de dunes –envoltada de tanques- per buscar entre la vegetació restes de residus. La majoria, microplàstics que acaben enredats entre les herbes i que, al seu torn, els ocells i altres animals de l’entorn poden acabar-se menjant. Però també hi ha trobat restes de porexpan, ampolles, burilles o, fins i tot, pals de llaminadures.

“La simple acció de llençar un plàstic acaba generant una problemàtica més extensa perquè el trobem a la sorra, però els animals l’acaben ingerint i s’integra a la cadena tròfica”, explica el director general de de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur. “Qualsevol residu acaba en un lloc molt diferent d’on s’ha llençat, a vegades a la platja i a vegades als rius o al mar. Evitar-ne el llançament és molt important per evitar contaminar el nostre medi”, afegeix Vilahur.

Conscienciar els més joves de la importància d’una bona gestió d’aquests residus és, de fet, l’objectiu principal de la iniciativa, que s’ha fet simultàniament a les Balears i la Catalunya del Nord. Una de les participants Cèlia Arnau celebra que es facin accions com aquestes i admet que cal que els joves integrin les bones pràctiques perquè s’hi juguen el “futur”.

La responsable de Comunicació de l’Euroregió Mediterrània, Maïna Gautier, remarca que la iniciativa s’emmarca en un dels principals fulls de ruta de l’ens de cares a l’horitzó 2030. “Busquem, a més de posar en valor el medi, que els joves prenguin consciència que sovint la contaminació no es veu i que totes les petites accions tenen conseqüències”, afirma. I remarca: “Una cosa que es llença o es perd pel vent en un punt pot arribar a centenars de quilòmetres”.

La jornada s’ha organitzat conjuntament per la Comissió de Desenvolupament Sostenible de l’Euroregió Pirineus Mediterrània i el Departament d’Acció Climàtica, amb el suport del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. A més de les recollida de residus i la seva classificació, durant el matí s’hi ha celebrat un debat sobre les mesures de prevenció de la contaminació i unes xerrades a càrrec dels diferents responsables del projecte. L’activitat també ha comptat amb la participació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona amb 80 ambaixadors pels clima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona