Administracions

El pressupost de Palamós per al 2023, de 31,7 milions, és un 26% més elevat que l’actual

El govern d’ERC presenta uns comptes que, tot i la contenció, pugen arran de tres grans obres

L’oposició hi vota en contra i demana consens

El pressupost de l’Ajuntament de Palamós per al 2023 serà de 31,7 milions d’euros, el que representarà un 26% més que el d’aquest any. Aquest increment és degut a tres grans obres urbanístiques, perquè el pressupost parteix de la dificultat de recollir l’impacte de la congelació de taxes i impostos, l’increment de massa salarial o els grans costos conjunturals, com ara els energètics. Unes despeses que volten el milió i mig d’euros. El pressupost es va aprovar ahir en el ple amb els vots a favor del govern, d’ERC, que té majoria absoluta; els vots en contra del PSC, Junts per Catalunya i Ciutadans i l’abstenció de la CUP.

Laura Lafarga, tinenta d’alcalde de Serveis Econòmics, va defensar la previsió destacant la vocació social, el treball per desestacionalitzar i crear llocs de treball, i també les polítiques cap a les persones amb l’objectiu de reduir la desigualtat. Lafarga va remarcar “que havia estat un pressupost molt complicat de fer”. Aquestes dificultats han estat degudes, segons va explicar, a la davallada dels ingressos arran de la congelació de taxes i impostos o l’increment de les despeses.

Els grups a l’oposició van criticar en la seva majoria la manca de consens a l’hora de preparar els comptes. Aquest va ser el cas del PSC. La seva portaveu, Raquel Gallego, va reclamar “el bon costum” de poder treballar-los amb temps per arribar a consensos. Aquesta falta de voluntat de diàleg, que des d’ERC sempre es va negar que hi fos, també la va esmentar el portaveu de Junts, Raimon Trujillo. Des de Ciutadans, Cristòfol Posadas va advertir que “no és el pressupost que necessita el poble”, perquè retalla partides socials i no aposta per la innovació i la promoció. Per la seva part, Roser Huete (CUP) va alertar sobre l’endeutament per fer inversions. El debat de fons va venir pel canvi en l’elaboració introduït per ERC per aquest pressupost, un punt criticat per tots els grups. Aquest canvi comportava que els grups a l’oposició, en comptes de presentar propostes, estudiessin el pressupost i diguessin de quines partides es traurien els diners per finançar-les, per tot seguit valorar si s’acceptaven. L’alcalde, Lluís Puig, que hi va treure importància, va dir que el pressupost es mantindrà obert per poder negociar futures propostes o modificacions.

Tres obres d’urbanització per al 2023

L’increment del pressupost per al 2023 en relació amb el d’aquest any és degut a tres grans i importants obres d’urbanització: la segona fase del nucli de la Fosca, una part del barri de la Platja i, com a novetat, la reforma urbana del sector de la Rutlla Alta. Aquestes tres obres sumen més de 5 milions d’euros, que es financen en part amb contribucions especials i, en el cas del barri de la Platja, també amb una subvenció del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia