Salut

Tots els indicadors de salut mental empitjoren per culpa de la pandèmia

Ansietat i depressió, principals malalties cròniques de les dones

Doblen els homes en consum de psicofàrmacs

La detecció de tumors, recuperada

La irrupció de la covid ha empitjorat de manera evident la mala salut mental, amb marcadors que s’han disparat en l’última enquesta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. El 31,4% de les dones i el 21,6% dels homes barcelonins tenen risc de tenir una mala salut mental, uns percentatges que s’han disparat respecte al 19,9 i 16,5% que es registrava el 2016 en el darrer estudi abans de l’aparició dels SARS-CoV-2.

El 13% de les dones i el 10,8% dels homes admeten haver tingut pensaments suïcides, que són més habituals en les edats joves, sobretot en dones. Un 3,3% de més de 15 anys admet haver-ho intentat, mentre que entre els homes són un 1,9%.

L’informe de salut revela també un increment dels diagnòstics per ansietat respecte al 2019 que també afecta especialment els més joves: pugen un 2,1% en dones i un 3,4% en homes, però entre els 15 i els 24 anys es dispara fins a un 46% en dones i un 25,2% en homes. “Tots els indicadors que tenen a veure amb la salut mental empitjoren”, constata la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa.

Les principals malalties cròniques de les dones són les relacionades amb la salut mental: ansietat i depressió. En el cas dels homes, són la pressió alta, el colesterol i els trastorns d’ansietat i angoixa. El 23% de les dones declaren estar consumint psicofàrmacs, pràcticament el doble que els homes (12,8%).

Recuperació diagnòstica

Un altre dels efectes de la pandèmia en la salut va ser la caiguda de diagnòstics de malalties cròniques i greus arran del confinament i el temor a anar als hospitals. L’any 2021, però, es va recuperar parcialment el nombre de nous diagnòstics de malalties cròniques, que s’havia reduït l’any 2020, amb un increment del 36%. Malgrat aquest augment, el nombre de nous diagnòstics encara és un 14% inferior al que es va registrar el 2019. L’evolució ha estat desigual segons les malalties: mentre que la detecció de tumors gairebé ha recuperat les xifres del 2019, en malalties cardiovasculars continua sent un 9,2% inferior.

LES XIFRES

14
per cent
dels barcelonins que han necessitat anar al psicòleg no ho han pogut fer per motius econòmics.
40
per cent
dels habitants de la capital catalana tenen una cobertura sanitària privada, la xifra més alta mai assolida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia