Societat

Les violacions ateses per l’Hospital Clínic augmenten un 51% l’últim any

El 53% de les 556 agressions sexuals s’han comès a menors de 25 anys

El 90% de les víctimes són dones i el 100% d’agressors són homes

L’Hospital Clínic ha atès des de principis d’any i fins el 31 d’octubre un total de 556 agressions sexuals, la qual cosa representa un inèdit increment del 51% respecte al mateix període de l’any anterior (368) i el registre més elevat de l’últim lustre. El 90% de les víctimes han estat dones, mentre que el 100% dels agressors han estat homes. Per edats, la noia més jove tenia 16 anys i la més gran, 82.

“Suposa un augment del 51 % i per tant la preocupació és evident, del Departament de Salut i del conjunt de la societat”, ha afirmat el conseller de Salut, Manel Balcells, durant la roda de premsa per presentar les dades juntament amb el director del Clínic, Josep Maria Campistol, la presidenta de la comissió de violència intrafamiliar i de gènere de l’hospital, la psiquiatra Lluïsa Garcia Esteve, i la infermera d’aquest servei Teresa Echeverría.

El 53% de les agressions s’han comès a menors de 25 anys, per sobre del 49% del 2021. El 5% de les agressions, 27, van ser a menors de 16 i 17 anys. Entre els homes víctimes, l’edat més habitual va ser entre els 18 i els 35 anys, que van acumular tres quartes parts de les agressions.

El 57% de les dones agredides sexualment van ser violades, amb penetració vaginal, anal o bucal, mentre que el 2021 ho van ser el 65%. De fet, 287 dones han estat ateses per violació, davant de les 215 de l’any passat. El 51% dels homes atesos van patir una penetració anal, mentre que l’any passat van ser el 64%.

En total hi ha hagut 50 noies agredides per més d’un agressor, el 10% de les dones ateses, les mateixes que el 2021, que van suposar el 15% del total. En un cas van ser fins a set homes els agressors. El 60% de les agressions en grup van ser a menors de 25 anys.

Els mesos amb més atencions han estat els que van de juny a octubre, amb entre 64 i 70 víctimes cada mes, més de dues diàries. El 62% de les víctimes van anar a urgències entre divendres i dilluns, i el dia amb menys atencions van ser els dimecres. Mentre que els homes van anar a urgències de forma equitativa entre les tres franges horàries del dia, les noies hi van anar en un 44% dels casos de 15 a 22 hores. El 55% de les persones agredides arriba a urgències del Clínic per iniciativa pròpia, davant del 41% de l’any passat, mentre que el 24% hi arriba amb acompanyament policial i el 20% hi arriba derivada o acompanyada per un altre servei de salut.

El 65% de les agressions es van atendre menys de 24 hores després, davant del 51% del 2021, i el 81% es van atendre abans de 3 dies, davant del 68% de l’any passat. Segons el Clínic, abans les víctimes prioritzaven la denúncia a comissaria, mentre que ara es prioritza la cura personal psíquica i física. De les dones ateses 72 hores després de l’agressió, el 61% tenia menys de 25 anys, i el 72% havien estat violades. El 9,6% d’aquestes noies agredides ho van ser per més d’un home.

El 49,5% de les dones víctimes van ser ateses quan ja havien denunciat els fets (4,3%) o tenien intenció de fer-ho (45,2%), davant del 60% del 2021, mentre que un 31% encara no podia pensar-hi i el 13,5% no tenia intenció de fer-ho. En el cas dels homes, el 48% ja havia presentat denúncia o volia fer-ho, davant del 43% de l’any anterior.

El 65% de les víctimes van dir que estaven sortint de festa quan van patir l’agressió. El 61% de les dones agredides diu que havia consumit alcohol almenys 6 hores abans dels fets, i en el cas dels homes eren el 62%. De fet, en 361 casos l’agressió sexual va ser facilitada per la ingesta de drogues almenys 24 abans dels fets. Es van analitzar 136 casos sospitosos d’intoxicació, el 37,6% del total, i en el 76% dels casos es va aconseguir confirmar mitjançant anàlisi de sang o orina que s’havien pres substàncies com l’alcohol, cocaïna, cànnabis o amfetamines. En 23 casos el 17% la ingesta per part de la víctima va ser intencionada per part de l’autor, el que es coneix com a submissió química, mentre que en el 83% dels casos, 113, l’agressió va ser oportunista, i l’agressor va aprofitar que la víctima anava beguda o drogada. El 52,8% de les víctimes recordava els fets, un 37,7% tenia amnèsia parcial i un 3,6% tenia amnèsia total.

Punxades

Respecte les punxades en zones d’oci nocturn, les urgències del Clínic han atès 72 noies des de principis d’any. En cap cas es van trobar substàncies a l’organisme de les víctimes, però dues d’elles van ser agredides sexualment.

El 44,6% de les agressions a dones es van cometre en un domicili, el 17% en locals d’oci nocturn i el 13,7% a la via pública. Altres llocs on s’han produït agressions han estat en cotxes, transport públic, hotel o lloc de treball. A més, 8 dones sense sostre han estat agredides sexualment, les mateixes que el 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC