Societat

Els “autèntics xuixos de Girona” arriben a Figueres

L’empresa centenària gironina Can Castelló prepara aquests dolços artesanalment, fets amb productes gironins i mantenint la recepta de fa més de cent anys

Els xuixos artesanals de l’empresa centenària gironina Can Castelló es poden trobar des d’aquest novembre a Figueres. L’establiment està situat al carrer de Sant Pere número 15, a tocar el TeatreMuseu Dalí, i és la primera botiga de l’Alt Empordà que ven únicament “autèntics xuixos de Girona”. L’espai és de 40 m2 i ha generat tres llocs de treball. Els xuixos de Can Castelló es caracteritzen per ser elaborats a mà, un a un, artesanalment, amb la mateixa recepta de fa més de cent anys i amb productes de proximitat. Aquesta, és la segona botiga de la província de ven aquests xuixos, després de la que hi ha situada a la ciutat de Girona, on Can Castelló hi té ubicat l’únic obrador del món especialitzat en l’elaboració d’aquest tipus de dolços. Els xuixos de Can Castelló tenen un pes d’uns 50 grams i n’hi ha de 9 gustos: el tradicional de crema, ratafia, xocolata, torró tou d’Agramunt, poma, cheesecake amb melmelada de gerds, cafè, dolç de llet i lemon pie.

Fins fa un any, els xuixos de Can Castelló només es podien trobar en alguns establiments de tot Catalunya, gràcies a diferents distribuïdors. El 2021 es va obrir el primer a la ciutat de Girona i, des d’aquest novembre, també es troben a Figueres. S’està meditant l’obertura de dues botigues més, properament, entre les comarques gironines i barcelonines. Julià Castelló, que lidera Can Castelló amb Pilar Campos, explica que “el xuixo és molt gironí i català, la nostra elaboració és totalment artesana i volem que encara sigui més conegut, com a mínim, arreu de la província i més enllà. Fins fa dos anys, els nostres xuixos només es trobaven en algun establiment extern que no disposava de tots 9 sabors”.

Castelló subratlla que “hi ha diferents maneres d’elaborar els xuixos, però no tots són ‘l’autèntic xuixo de Girona’. Els nostres, sí que ho són. Els xuixos sempre s’han d’omplir abans de coure’s, mai després; nosaltres estirem el producte, el farcim, l’enrotllem, el fermentem amb humitat i calor controlada i el fregim amb oli. S’ha de procurar que el farcit no surti pels costats i que el cilindre quedi ben tancat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona