Societat

Mor el diplomàtic català Francesc Vendrell

Va representar les Nacions Unides a l’Afganistan i va representar la UE davant l’organisme internacional

El 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria i la seva tasca pels drets humans

El diplomàtic català Francesc Vendrell ha mort aquest diumenge a Londres, als 82 anys. Vendrell va ostentar alts càrrecs de l’ONU i va encapçalar la missió especial d’aquesta organització a l’Afganistan. També va treballar per la Unió Europea (UE).

Nascut a Barcelona en 1940, Vendrell es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona, va estudiar al King’s College de Londres i es va graduar en Història Moderna a la Universitat de Cambridge.

El 1968 va ingressar al cos diplomàtic de l’ONU, on va ser representant personal del secretari general de les Nacions Unides en els processos de pau d’El Salvador i Nicaragua (1989-1991), Guatemala (1990-1992) i Timor (1999).  També va participar en missions diplomàtiques al Caucas (1992) i Haití (1993).

 El 1999 va ser nomenat responsable de l’oficina d’assistència al secretari general de l’ONU per als assumptes polítics d’Àsia, el Pacífic, Amèrica i Europa.

De 2000 va encapçalar la missió especial de l’ONU a Afganistan (UNSMA), càrrec que va ostentar fins al 2002. El mateix any va ser nomenat representant de la Unió Europea a l’ONU.

També el 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva trajectòria i a la seva tasca pels drets humans, de mans de l’aleshores president de la Generalitat Jordi Pujol.

El relator especial de Nacions Unides per a Afganistan, Richard Bennett, s’ha mostrat “profundament entristit per la mort de Francesc Vendrell”. Bennett ha definit el diplomàtic català com “un amic personal i d’Afganistan, i un campió dels drets humans, servint tant a l’ONU com a la UE”.

L’exsecretari general del Diplocat i president de l’organització europeista Horitzó Europa, Albert Royo, ha destacat que Vendrell va anar un “català universal” que va desenvolupar diverses funcions d’alt nivell a l’ONU i la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia