Societat

Xina

Les protestes contra la política ‘covid zero’ arriben als carrers de Pequín

Desenes de persones es manifesten a la capital i a altres ciutats del país

La mort de deu persones en un edifici confinat a Xinjian ha estat el detonant de les mobilitzacions

Desenes de persones s’han manifestat aquesta nit al centre de Pequín contra la política oficial de covid zero. Aquesta mobilització se suma l’onada de protestes dels últims dies a ciutats de tot el país.

Imatges difoses a les xarxes socials mostren diversos centenars de persones als marges del riu Liangma, al populós districte de Chaoyang, cridant consignes com “no més confinaments”, molts d’ells fent onejar fulls en blanc.

És la primera gran protesta als carrers de la capital, si bé avui també s’han produït actes d’aquest tipus a la universitat de Tsinghua, una de les més importants del país i alma mater del president xinès, Xi Jinping, i altres destacades figures històriques.


“No volem PCR, volem llibertat”
Les protestes han començat a partir d’una vetlla amb espelmes i flors organitzada en memòria de les víctimes de l’incendi d’Urumqi, la capital de la província de Xinjiang. Després els assistents han començat a marxar de forma pacífica pels carrers adjacents i han convidat els veïns que els miraven des de les finestres dels edificis a unir-se a la protesta.

La zona, propera al districte financer i a les seus de la major part de les ambaixades presents a la capital xinesa, ha estat immediatament acordonada per la policia, tot i que de moment no s’han registrat xocs entre els manifestants i les forces de seguretat.

“No volem PCR ni mascaretes, volem llibertat” ha estat una de les consignes que han cridat els manifestants, que també han cantat “La Internacional” i himnes en xinès.

A les principals xarxes socials xineses, com Weibo -equivalent a Twitter, inaccessible al país-, les referències a aquesta protesta apareixen sota l’etiqueta “Desfilada de Pequín”, però les publicacions són censurades i desapareixen amb rapidesa.


Els xinesos s’afarten de les restriccions
El cansament de la població xinesa respecte la draconiana política contra la pandèmia que imposen les autoritats ja era patent des de fa mesos, però la mort de deu persones en l’incendi aquest dijous d’un edifici aparentment confinat a Urumqi ha estat el detonant d’actes de protesta a nombrosos punts del país.

Abans de Pequín ja s’havien registrat en els últims dos dies vetlles i protestes a altres grans ciutats com Xangai, Nanjing o Wuhan, d’acord amb vídeos difosos a les xarxes socials occidentals. La premsa oficial manté silenci sobre l’assumpte.

La capital xinesa, especialment blindada contra els rebrots des del 2020, experimenta ara els seus nivells més alts de contagis. Segons l’últim comunicat oficial, aquest dissabte es van detectar més de 4.300 nous casos, dels quals el 82 % són asimptomàtics, d’acord amb les autoritats sanitàries.

Aquestes xifres, baixes per als estàndards internacionals però intolerables per a les autoritats xineses, s’han traduït en restriccions i confinaments que afecten bona part de la població de la capital, com ja ha passat aquest any en altres parts del país.

En l’última setmana han anat tancant les seves portes a Pequín les escoles i nombrosos comerços i restaurants. Bona part de les oficines ha passat a la modalitat de teletreball i un elevat nombre d’urbanitzacions i complexos d’edificis es troba sota confinament, sense que hi hagi xifres oficials del nombre exacte de pequinesos que no pot sortir de les seves cases en aquest moment.

La política de covid zero també suposa la realització constant de test PCR, ja que per accedir a llocs públics s’exigeix una prova negativa feta com a màxim 48 hores abans, així com l’ingrés a hospitals dels casos positius i l’aïllament en centres estatals dels contactes propers.

El gegant asiàtic, pràcticament aïllat de la resta del món des de principis de 2020, ha patit des d’inicis d’aquest any nombroses onades de rebrots de Covid-19.

Segons les dades de la Comissió Nacional de Sanitat, la Xina ha trencat per quart dia consecutiu el seu rècord d’infeccions de Covid-19 en detectar aquest dissabte gairebé 40.000 nous contagis, tot i que més d’un 90 % d’ells són considerats asimptomàtics i no amplien els balanços oficials de casos confirmats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES