Societat

Una plataforma per seguir el consum de biomassa i un robot intel·ligent, guanyadors dels premis Ruralapps 2022

’Forest HEAT’ ha destacat en la modalitat Ciència Ciutadana, i el robot ’Honey.AI’ en la modalitat Professional

La plataforma Forest HEAT per seguir el consum de biomassa en línia i extreure’n indicadors, gràfics i informes personalitzats, i Honey.AI, un robot intel·ligent que esdevé un laboratori digital per anàlisis pol·líniques i de qualitat de la mel per al sector de l’apicultura, són les solucions tecnològiques guanyadores del Premis Ruralapps 2022. Aquest guardó l’atorga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) amb el suport del centre tecnològic Eurecat. El jurat ha seleccionat les candidatures guanyadores per a les dues modalitats del premi d’entre les tretze solucions presentades en aquesta novena edició, vuit en la categoria Professional i cinc en la de Ciència Ciutadana.

En la modalitat professiona, la guanyadora ha estat Honey.IA, un robot intel·ligent per a l’aplicació en l’apicultura que mitjançant un equip d’Internet de les Coses permet fer anàlisis pol·líniques i de qualitat de la mel de forma automàtica i autònoma, mitjançant microscòpia, robòtica, visió per computador i eines d’aprenentatge profund.

L’eina és fàcil d’usar i redueix el temps del personal, fa anàlisis in-situ, disminueix el cost i permet autenticar la font botànica i origen de la mel per incentivar la producció local de qualitat. Aquesta solució de Sonicat Systems està dirigida a l’apicultor professional, a envasadors i a cooperatives d’apicultors.

En aquesta modalitat, la finalista ha estat l’aplicació Dosaviña per a la determinació de la dosi òptima de fitosanitaris a la vinya, desenvolupada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’aplicació recomana als usuaris la quantitat de producte fitosanitari que han d’utilitzar als seus conreus de vinya i com aplicar-lo, segons l’estructura de la seva vegetació, la maquinària de què disposen i el producte que usen. Amb la utilització de l’aplicació, es pot aconseguir una reducció en l’ús de fitosanitaris d’entre un 15 i un 40%.

En la categoria ciència ciutadana, la guanyadora ha estat Forest HEAT, una aplicació d’accés multiplataforma per fer seguiment i gestionar en línia els consums de biomassa, així com els consums d’energia de les calderes d’instal·lacions de municipis o persones usuàries de la plataforma, desenvolupada en el marc d’un conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya. Aquesta plataforma ofereix també diversos indicadors, gràfiques i informes de les instal·lacions.

Els agents que intervenen al sistema són ajuntaments i particulars propietaris o titulars d’instal·lacions, els subministradors d’estella, empreses instal·ladores i empreses de serveis energètics que fan el seguiment de consum d’energia de les instal·lacions de biomassa.

La finalista ha estat el programari de comerç electrònic i l’aplicació Som la Bomba, de l’empresa Bomba Bomba, que ajuda els petits productors a vendre tant en el canal directe amb els consumidors com en el professional amb els distribuïdors. L’eina de gestió permet mostrar el catàleg de productes i les tarifes, i gestionar les comandes dels dos canals de forma diferenciada. Aquesta solució tecnològica ajuda a petits productors locals i distribuïdors del sector de l’alimentació a digitalitzar el seu negoci.

El Premi Ruralapps distingeix les empreses desenvolupadores de solucions tecnològiques innovadores que contribueixen a la millora dels processos de producció i de gestió, l’eficiència interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat de les empreses i professionals dels sectors agroalimentari, forestal o del medi rural; o bé que faciliten l’accés a la informació a la ciutadania en aquests àmbits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona