Societat

societat

Acció Climàtica concedeix més de dos milions d’euros en ajuts a 16 municipis per dissenyar o implantar zones de baixes emissions

Les localitats de més de 20.000 habitants han de tenir aquestes zones implantades abans d’acabar l’any 2025

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha resolt concedir 2.187.358 euros en ajuts a 16 municipis de més de 20.000 habitants que els havien sol·licitat per dissenyar o implantar zones de baixes emissions (ZBE) entre els anys 2022 i 2025. Els ajuts provenen del Fons Climàtic, alimentat amb la meitat dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, i serviran per donar suport als municipis en la definició i l’execució dels projectes relacionats amb les ZBE.

Els municipis de les comarques gironines que rebran finançament per dissenyar i per implantar aquestes zones són: Lloret de Mar i Palafrugell. Ens locals, organitzacions i agents socials i econòmics van subscriure el mes de març passat l’Acord per a la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya, que incloïa el compromís per ampliar les ZBE a municipis de més de 20.000 habitants abans d’acabar l’any 2025. Fins aquell moment, i d’acord amb la normativa estatal, només els municipis de més de 50.000 habitants, i els de més de 20.000 habitants on se superen els valors límit de qualitat de l’aire regulats, havien d’establir ZBE.

La Generalitat ha considerat prioritari ajudar els municipis i altres ens locals que han d’afrontar aquest repte al més aviat possible per millorar la qualitat de l’aire, especialment pel que fa als contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), reduir la contaminació acústica i contribuir a la mitigació del canvi climàtic. Aquest suport econòmic es vehicula a través del Fons Climàtic, un fons de caràcter públic, creat per la Llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic, com a instrument per executar polítiques i accions de mitigació i adaptació. La Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic estableix les prioritats d’actuació i el repartiment corresponent, atenent les disponibilitats econòmiques del Fons, la planificació sectorial i l’anàlisi cost-eficiència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia