Salut

Una nova sonda diminuta ofereix imatges 4D per guiar cirurgies de cor en infants

El nou dispositiu s’ha desenvolupat durant set anys i s’ha provat amb èxit a Vall d’Hebron durant un any abans de comercialitzar-lo arreu del món

Els cardiòlegs pediàtrics guanyen precisió en les operacions que fins ara no podien fer amb les sondes existents per la seva grandària

Una nova sonda diminuta, de 3,5 mil·límetres de diàmetre, ofereix una qualitat d’imatge 4D que guia el cirurgià durant intervencions de cor d’infants petits o fins i tot de nounats, a partir de 5 quilograms, que pateixen cardiopaties. Només a Catalunya, cada any neixen uns 600 nens amb cardiopaties congènites, dels quals al voltant d’un 25 % necessitarà una intervenció quirúrgica, la majoria abans de complir un any de vida.

En les cardiopaties infantils, la qualitat de la imatge ecogràfica permet conèixer la fisiologia del cor exacta de cada pacient, cosa que és fonamental per fer un diagnòstic precís i decidir el tractament.

Ara, l’Hospital Vall d’Hebron i General Electric Healthcare, una empresa multinacional especialitzada en imatge cardíaca, han desenvolupat conjuntament una sonda per a una ecografia transesofàgica pionera al món que permet l’exploració del cor de tots els pacients pediàtrics. La nova sonda s’ha desenvolupat durant 7 anys i s’ha provat amb èxit a Vall d’Hebron durant un any, abans de llançar-la al mercat mundial l’agost passat.

La sonda 9VT-D pot utilitzar-se en nounats o bebès a partir de 5 quilos i en infants, ja que té 3,5 mil·límetres de diàmetre, enfront dels 10 mil·límetres de diàmetre de la sonda que s’empra per al pacient adult. Ofereix imatges 4D, és a dir, que reprodueix l’òrgan en tres dimensions i a més capta el seu moviment a temps real.

Disposar d’informació anatòmica exacta de cada pacient és molt important per millorar el diagnòstic i el tractament quirúrgic de les cardiopaties congènites. La nova sonda transesofàgica, la 9VT-D, permetrà explorar a partir d’ara el cor dels infants que pesin més de cinc quilos. Una sonda transesofàgica és un dispositiu que s’introdueix per l’esòfag i que, per la proximitat amb el cor, en reconstrueix les estructures de forma acurada mitjançant ultrasons.

“Amb la nova sonda, la qualitat d’imatge és extraordinària. La correlació entre la imatge cardíaca i l’anatomia dels pacients és exacta”, recalca el doctor Rosés Noguer, des de la sala de control de la Unitat d’Arrítmies de Vall d’Hebron.

El nou dispositiu permetrà planificar amb més precisió les intervencions quirúrgiques i els cateterismes. “El gran avantatge és la seguretat. Veure a temps real el cor en tres dimensions és extremadament útil. A més, com més petit és el cor, més ràpid batega i més difícil és la cirurgia”, indica el cap clínic de Cardiologia Pediàtrica.

L’hospital és centre de referència a Catalunya en l’atenció de pacients pediàtrics amb malalties cardíaques. Cada any, en aquest centre barceloní, es fan entre 450 i 500 procediments d’aquest tipus. El doctor Rosés calcula que la nova sonda s’utilitzarà en prop de 300 intervencions cada any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA