Societat

societat

Els megàlits tornen a lluir al Solsonès

Comencen a tornar al seu emplaçament menhirs i esteles després de ser restaurats

Els monuments megalítics del Solsonès han començat a retornar al seu emplaçament original. L’any 2018 es va decidir retirar sis esteles i menhirs del seu lloc d’origen per restaurar-los. Durant quatre anys s’han conservat al Miracle on s’ha pogut revertir la degradació que patien, tant a nivell d’estructura com de decoracions.

Els treballs que s’han fet també han permès descobrir nous gravats. Entre aquest dijous i divendres es traslladaran l’estàtua-menhir del Roc de la Mare de Déu (Riner), l’estela de la Costa dels Garrics del Caballol (Pinell) i l’estàtua-menhir de la Pedrafita de Su (Riner). Els tres elements restants es traslladaran el 2023. Els experts estan estudiant quins elements de protecció es poden posar per evitar la degradació.

El novembre de 2018 es va dur a terme el trasllat de sis esteles i menhirs situades en diferents punts del Solsonès per ser restaurades i estudiades dins del projecte ’Gegants Immortals’, impulsat pel Museu Diocesà de Solsona. Els monuments es van dipositar en un espai especialment condicionat al Santuari del Miracle (Riner) per ser restaurats i estudiats. El fet d’estar ubicats a la intempèrie havia provocat el seu deteriorament i pèrdua d’informació valuosa que tenien impresa en forma de gravats i decoracions a les seves superfícies.

El conservador dels monuments, Aleix Barberà, ha explicat a l’ACN que els menhirs es van retirar, principalment, perquè tenien una capa de “colonització biològica” molt important. “Havien crescut líquens i altres tipus de microorganismes a tota la superfície dels menhirs amb uns gruixos que arribaven al mig centímetre”, detalla. El conservador assegura que aquesta capa impedia veure totes les decoracions i gravats que hi ha a la superfície de les pedres. A més, els monuments també tenien esquerdes i zones fracturades. “Tots aquests indicadors ens portaven a recomanar una intervenció per restaurar i estabilitzar aquests elements i facilitar-ne l’estudi”, conclou Barberà.

Un trasllat “a mida”

Una empresa especialitzada ha estat l’encarregada de fer el trasllat dels monuments al seu emplaçament original. De fet, s’ha creat un suport per a cadascun dels elements totalment adaptat i pensat per a la seva màxima protecció. El conservador de les peces detalla que es tracta d’elements que poden pesar fins a 2.000 quilos i, per tant, molt difícils de manipular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia