Salut

Reforç de Salut davant d’un hivern complicat

La coincidència de la grip, la bronquiolitis i la covid causarà més demanda assistencial

El pla hivernal d’urgències rebrà 45 milions

L’increment permetrà contractar més personal o pagar més suplències

L’hivern serà, des d’un punt de vista epidemiològic i sanitari, complicat. Hi confluiran tres virus que ja s’estan deixant notar: els que provoquen la grip, la bronquiolitis i la covid. Per fer front al previsible increment de necessitat assistencial, el Departament de Salut reforçarà la xarxa sanitària durant l’hivern amb la injecció de 45 milions d’euros al Pla Integral d’Urgències de Catalunya 2022/23 (PIUC). Això representa 31 milions més que l’any passat. La dotació a la primària es multiplica per cinc, ja que passa de 3,6 milions a 16. Aquesta inversió “seria l’equivalent a contractar un metge o metgessa, una infermera i un administratiu per centre d’assistència primària” durant els quatre mesos que dura el pla d’hivern, segons Balcells.

La dotació a l’atenció hospitalària del PIUC es doblarà, ja que passarà dels vuit milions a 16. Es dobla igualment l’atenció sociosanitària, que disposarà de tres milions. A l’increment de recursos hospitalaris, sociosanitaris, de salut mental i addicions s’hi dedicaran vuit milions, i dos milions més al transport sanitari. “Fem un esforç addicional molt important per donar un reforç estructural bàsicament a l’atenció primària i la igualem a l’hospitalària per afrontar amb més garanties aquesta temporada, que es preveu complicada”, va dir el conseller.

Balcells no va precisar el nombre de professionals que podran ser contractats amb l’increment pressupostari. Els CAP seran autònoms per decidir quin personal contracten, i en cas de falta de professionals podran destinar els recursos a pagar doblatges i suplències. La contractació de més personal, segons Balcells, hauria de contribuir a donar resposta a les reivindicacions del personal sanitari que ha convocat vaga el 25 i el 26 de gener. Ahir, vuit sindicats van anunciar la seva adhesió a la mobilització engegada per Metges de Catalunya. No s’hi ha afegit Satse, majoritari a la infermeria. Metges de Catalunya adverteix que el sistema es troba en una situació “insostenible” per la “sobrecàrrega assistencial, la falta de metges i la precarietat de les condicions laborals dels professionals”. Els vuit sindicats coincideixen en la diagnosi però criden a la vaga tots els treballadors sanitaris. El conseller va dir que “s’està treballant intensament en els acords pel conveni col·lectiu pel Siscat i per l’ICS”, i hi va afegir: “Creiem que aquesta negociació ha d’ajudar a millorar les condicions econòmiques i laborals, en paral·lel a accions com la que fem avui i a iniciatives que estem preparant.” Segons Balcells, es treballa i s’és “a temps de donar resposta” a una situació que “en cap cas és similar a la de Madrid i altres comunitats”.

Més infeccions

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va explicar que les infeccions respiratòries agudes han pujat aquesta setmana un 7% respecte de l’anterior, i la previsió és que continuï creixent a causa de la grip. “La grip ha vingut tres o quatre setmanes abans del que li tocava i la incidència està augmentant progressivament, sobretot en les edats més joves”, va dir. S’espera el pic de la grip cap al Nadal. Està coincidint amb el virus respiratori sincitial, causant de la bronquiolitis. El 25 de novembre va ser el dia de major incidència d’aquest, i cada dia es va reduint, “però encara les taxes són molt altes en infants menors de dos anys” i l’activitat assistencial és elevada. A més, podria haver-hi un segon pic. El rinovirus, causant dels refredats, continua, i el Sars-Cov2, que provoca la covid, està estable –és un 16% del virus circulant– però s’ha detectat un increment en països propers com França i Itàlia.Una trentena de persones estan a l’UCI i unes 800 estan hospitalitzades per covid. El 73% de persones majors de 80 anys i el 51% dels majors de 60 anys tenen la segona dosi de record, xifres similars a la vacuna gripal. “Les seves probabilitats de ser hospitalitzades o anar a l’UCI es redueixen moltíssim”, va destacar.

45
milions
d’euros es destinaran al Pla Integral d’Urgències de Catalunya 2022/23
16
milions
es destinaran a reforçar l’atenció primària, xifra que multiplica per cinc la de l’hivern passat.
7
per cent
s’ha incrementat en una setmana la incidència de les infeccions respiratòries.

Balcells es mostra a favor de la jubilació parcial

Rosa M. Bravo

El conseller de Salut, Manel Balcells, es va mostrar a favor de la proposta de jubilació activa plantejada pel Ministeri de Sanitat perquè és una “bona escletxa” per donar resposta “a la minva de metges” prevista per als pròxims tres anys. El ministeri proposa una jubilació parcial de fins al 50% de la jornada. “Ho teníem sobre la taula perquè hi ha molts professionals de medicina de família i pediatria que s’hi podrien acollir”, va dir, i va valorar que és una bona estratègia per alleugerir la “minva” de professionals prevista per als pròxims anys i el departament ho proposarà “obertament a tots els professionals que s’hi vulguin acollir”. Aquesta mesura afecta els funcionaris estatutaris, és a dir, el personal de l’ICS, el 80% dels empleats de l’atenció primària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla