Societat

L’extresorer d’Òmnium a les Terres de l’Ebre es va apropiar de vora 60.000 euros de l’entitat

Xavier Blanch, que ja ha estat cessat, ja hauria reconegut els fets i s’hauria compromès a tornar els diners

L’entitat no descarta tanmateix iniciar accions judicials

L’extresorer d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre va apropiar-se de més de 58.000 euros de l’entitat per pagar despeses personals, segons ha fet públic la junta territorial. Una investigació interna ha revelat que Xavier Blanch, que ocupava el càrrec des de 2011, havia repetit aquesta pràctica durant, com a mínim, els últims vuit anys. La sospita davant del contingut d’un tiquet de depeses irregular va posar en marxa el procediment intern just fa un mes. Segons la presidenta d’Òmnium a les Terres de l’Ebre, Dolors Róo, l’extresorer, que ha estat cessat i ja no és soci, ha reconegut els fets i s’ha compromès documentalment a retornar tots els diners sostrets. L’entitat, però, es reserva el dret d’exercir accions legals contra ell.

Róo ha llegit un comunicat on ha relatat que membres de la junta van sospitar de les possibles irregularitats per part de l’extresorer el passat 7 de novembre. Això va iniciar la investigació interna d’ofici de forma retrospectiva que ha detectat més de 58.000 d’euros sostrets en forma de despeses particulars. Un cop aquest procediment va constatar l’apropiació, se li va bloquejar l’accés a comptes, targetes i sistemes operatius de l’entitat. També se’l va cessar de les seves funcions, va deixar de ser membre de la junta territorial i ja no és socis de l’entitat.

La directiva ebrenca d’Òmnium no ha precisat quin tipus de despeses hauria carregat Blanch a l’entitat aprofitant la seva condició de tresorer. Sí que han reconegut que els càrrecs s’allargarien des de, com a mínim, l’any 2014, moment a partir del qual disposen de les dades econòmiques. Ho hauria fet, segons ha relatat la mateixa presidenta, de forma regular amb petites quantitats i conceptes que resultarien difícils de relacionar, a priori, amb pràctiques irregulars. L’entitat gestiona anualment un pressupost al voltant dels 25.000 euros. L’ACN s’ha intentat posar en contacte per diversos mitjans amb l’extresorer per conèixer la seva versió dels fets però no ha obtingut cap resposta.

Segons ha explicat Róo, quan se li van demanar explicacions, Blanch va reconèixer els fets i va demanar perdó als seus companys de junta. La presidenta ha afegit que s’ha compromès també a retornar tots els diners sostrets a l’entitat. Un acord del qual tampoc ha donat detalls i que haurien rubricat documentalment el mateix excàrrec i els serveis jurídics centrals de l’entitat.

Els membres de la junta han lamentat la situació i han volgut condemnar els fets desvinculant-los de l’acció d’Òmnium i de la resta de membres de la directiva. Han volgut reafirmar “el compromís de l’organització en la lluita contra aquest tipus de pràctiques i anunciar que es treballarà en tots els àmbits per garantir la reparació i la no repetició d’aquesta conducta intolerable, inèdita en els més de 60 anys d’existència d’Òmnium Cultural”, segons apunta el comunicat.

Exdirigent de Junts

Tresorer d’Òmnium Terres de l’Ebre des de 2011 i fins fa poques setmanes, Blanch també ha ocupat destacats càrrecs polítics orgànics a la seva ciutat, Tortosa. Ha estat president local del PDeCAT i, des de finals de febrer, era director general de Junts per Tortosa, la marca política municipal liderada per l’actual alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. Fonts de la formació, però, han explicat a l’ACN que Blanch va presentar la dimissió com a membre de l’executiva i es va donar de baixa del partit fa tres setmanes adduint motius personals. La fitxa amb la seva informació ja no apareixia aquest divendres a la web oficial del partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona