Societat

La delegació a Ginebra s’uneix a la campanya de l’ONU contra les violències masclistes

La consellera Serret hi defensa que les dones i les nenes “liderin la construcció de la pau i la igualtat a tot el món”

També renova el compromís a contribuir al Fons de Resposta a Emergències

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha defensat avui que és necessari garantir que les dones i les nenes “liderin la construcció de la pau i la igualtat a tot el món”, durant el seu parlament de benvinguda al cinefòrum contra violències masclistes organitzat per la delegació del Govern a Suïssa, en el marc de la campanya “16 Dies” d’ONU Dones. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea ha viatjat a Ginebra per participar en la iniciativa i mantenir diverses reunions per impulsar la Declaració de Ginebra sobre vigilància selectiva i drets humans.

Serret ha assegurat que ONU Dones “sempre trobarà a Catalunya un actiu per contribuir a una col·laboració transformadora i per garantir que les dones i les nenes tinguin un lideratge real i reconegut en la construcció de la pau i la igualtat a tot el món”. Considera que el cinema és “una eina molt important per posar en relleu situacions sovint oblidades i apropar-les a tothom: sensibilitzar, compartir valors i transformar-nos com a individus i comunitats”.

La consellera ha assenyalat que encara queda molt per fer per crear “societats justes i igualitàries”, però està convençuda que “el projecte del moviment pels drets de les dones, transversal i integrador, ofereix confiança que hi ha un camí per davant”.

L’objectiu del cinefòrum organitzat per la delegació del govern és centrar l’atenció en com, malgrat els avenços, “els drets de les dones segueixen estant en dubte, les desigualtats persisteixen i els estereotips de gènere segueixen sent massa comuns en les nostres societats”, segons Serret. L’acte s’ha celebrat al teatre Les Salons de Ginebra, la vigília del 74è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, i s’hi han projectat el curtmetratge “Woman” (2019), dirigit per Raúl de la Fuente i produït amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament sobre les violències masclistes a Moçambic, i també el documental “Estimada Sara” (2021), dirigit per la catalana Patrícia Franquesa, sobre la primera taxista d’Afganistan. En l’acte hi han participat també la presidenta de l’associació pels drets de les dones d’Afganistan, Bahishta Nohtani, i la primera dona taxista i activista, Sara Bahai, a més de la directora de l’Oficina de Ginebra d’ONU Dones, Adriana Quiñones.

La consellera també ha intervingut telemàticament en un acte del Fons Central de Resposta a Emergències -en què també ha participat el el secretari general de l’ONU, António Guterres- per renovar-hi el compromís del govern. Des del 2018 hi ha contribuït ja amb 1,8 milions, i Serret ha anunciat que l'any vinent hi destinarà 290.000 euros més.

Reunions per a la Declaració de Ginebra

A més del cinefòrum contra les violències masclistes organitzat per la Delegació del Govern a Suïssa, durant el seu viatge a Ginebra la consellera Serret ha mantingut reunions amb think tanks i ONG per impulsar la Declaració de Ginebra sobre vigilància selectiva i drets humans, una iniciativa del Govern de Catalunya amb AccessNow, i amb adhesions com Amnistia Internacional. El text demana una moratòria global a l’exportació, venda, transferència, servei i ús de tecnologies digitals dirigides fins que s’estableixin salvaguardes dels drets humans per regular aquestes pràctiques. Serret s’ha trobat amb el Cyber Peace Institute, un dels signants de la Declaració, i amb el think tank sobre polítiques globals de drets humans Universal Rights Group.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia