Societat

Els pastissers, optimistes amb la venda de tortells

Es recuperen les mides més grans dels pastissos després de dos anys de restriccions en les trobades familiars

Els pastissers artesans de les comarques gironines preveuen la venda de tortells de Reis amb optimisme. Després que l’any passat es reduís la mida de les postres típiques de Nadal a causa de les restriccions de la pandèmia, perquè només es podien ajuntar grups de sis persones, la tendència d’enguany és que sigui més gran, més variat i que es mantingui el preu habitual. Segons el propietari de la pastisseria Tall Dolç de Figueres i l’actual president del Gremi de Pastissers Artesans de la Província de Girona, Àngel Garcia, tot i la pujada de preus “aquestes diades aguanten prou bé, per tant, la previsió de Reis és bona, optimista”.

Per altra banda, les opcions més venudes continuen sent les més clàssiques: els tortells de massapà, de crema, trufa, nata i els de la pasta de full. Tot i així, la tendència dels darrers anys és el tortell de nata. “Ja fa un parell d’any que n’ha anat pujant la demanda. El de massapà encara marxa, però els de crema i nata són els que han anat en alça,” explica Garcia. “Els que costen una mica més de vendre són els de massapà, sobretot entre la gent jove. Prefereixen un tipus de tortell diferent, com el de trufa o crema. En canvi, la gent gran compra el de massapà sense problema.” Un altre aspecte que va destacar el pastisser és que “cada vegada més, els tortells es fan sense gluten, sense lactosa i sense sucre”. “Aquest tipus de demanda ha augmentat en els darrers anys”, hi afegeix.

En paral·lel, el dia de Reis també venen la galette des Rois. Es tracta d’una pasta de full amb una base de crema i massapà barrejat. És una tradició típica de França. Garcia explica: “Nosaltres, com que estem a Figueres, tenim Perpinyà al costat i molts francesos venen a visitar Figueres i rodalies per les festes de Nadal i volen comprar el seu tortell. De fet, alguns curiosos del país també en compren de tant en tant.”

Pel que fa al preu, pràcticament es manté el mateix que l’any passat. “Hem sabut aguantar la pujada del preu de l’electricitat i l’encariment de la mantega, el sucre, la margarina i la farina”, va explicar Garcia.

Per altra banda, la tendència d’enguany és que la mida de tortell més venut ha augmentat. Si ara fa un any, el gener del 2022, l’opció que més sortia era la mida per a cinc o sis persones, ara ha pujat fins a vuit o deu. Segons Garcia, “un factor que entra molt en joc és la restauració”. “Ara també s’ha encarit i anar a sopar per Cap d’Any a un restaurant o fer el sopar d’empresa, per exemple, cada cop és un fet més exclusiu. Per això, la gent s’ha reunit més en grups a casa i han vingut a la pastisseria a comprar les postres i els tortells, els surt molt més a compte.” En aquest sentit, el Gremi de Pastissers Artesans de la Província de Girona també hi va afegir que “com que ara la gent es pot reunir més, es venen els tortells més grans”.

LA FRASE

Hem sabut aguantar la pujada del preu de l’electricitat i l’encariment de la mantega, el sucre, la margarina i la farina
Àngel Garcia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla