Societat

Colau retira la votació del pla d’usos de l’Eixample davant la falta de suport

El PSC es posiciona en contra del projecte del govern municipal, liderat per Barcelona en Comú, i s’alia amb l’oposició per demanar que caigui de l’ordre del dia

L’alcaldessa anuncia que en els pròxims dies convocarà un ple extraordinari

El govern municipal ha retirat de l’ordre del dia del ple de l’Ajuntament de Barcelona la votació sobre el pla d’usos de l’Eixample després de constatar la falta de suport i la petició de tots els grups, inclòs el PSC, perquè es retirés de l’ordre del dia. Finalment, per no perdre la votació, la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, ha retirat el punt i ha anunciat que el portaria en el pròxim ple del febrer. El debat previ sobre la votació ha fet evident la tensió entre els dos socis de govern, PSC i BComú, totalment enfrontats sobre aquesta normativa, en el primer ple sense Jaume Collboni, que ha deixat el govern municipal per centrar-se en la candidatura com a alcaldable del PSC a Barcelona.

El pla d’Usos de l’Eixample és l’últim gran punt important que queda per debatre abans que acabi el mandat municipal per les eleccions del maig i que vol regular i limitar l’activitat de bars, discoteques i comerços de 24 hores, que en alguns punts del districte comporten les queixes dels veïns i l’enfrontament amb els comerciants (Enric Granados, per exemple).

Sanz ha defensat la necessitat d’aprova el pla d’usos perquè la moratòria en la concessió de llicències acaba l’11 de març i ha assegurat que és un projecte que ha aconseguit el “consens”de veïns i comerciants. Una defensa del pla que ha rebut l’oposició frontal del PSC, soci de govern d’Ada Colau. La tercera tinent d’alcaldia, la socialista Laia Bonet, ha estat molt crítica amb el projecte de Barcelona en Comú, assegurant que “no es pot permetre una regulació homogènia” de l’Eixample. Bonet ha acusat Sanz “d’enfrontar veïns i comerciants” i ha assegurat que hi ha “molta diversitat” de posicions: “No acceptem que s’apropiïn de la veu dels veïns”, ha afirmat assegurant que estaven “jugant en foc portant a votació” un pla que no tenia un suport majoritari i els ha demanat que el retiressin de l’ordre del dia.

Des d’ERC, també han criticat el “model” defensat pel grup de Colau, tot oferint la “mà estesa” per arribar a un acord. Han comunicat l’abstenció del grup si finalment es votava, assegurant que si “perdem l’Eixample, perdem Barcelona.

Des de Junts han lamentat que el govern portés al plenari el pla d’usos amb el “trencament evident del govern municipal” i ho han titllat de “greu irresponsabilitat”. Per això també han demanat la retirada del pla de l’ordre del dia i “donar temps per trobar solucions factibles”.

La resta de grups (Cs, PP, Valents i la regidora no adscrita) s’han posicionat a favor de retirar la votació del pla de l’ordre del dia, deixant en minoria el govern municipal de Colau, que hagués perdut la votació si no l’hagués retirat del ple.

Ple extraordinari al febrer

Un cop ha acabat el ple, Colau ha anunciat que convocarà un ple extraordinari sobre el pla d’usos de l’Eixample en els pròxims dies amb la intenció que s’aprovi. Tant Colau com la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, s’han mostrat convençudes que cal aprovar un pla d’usos per al districte amb prou marge perquè entri en vigor abans que el proper 11 de març s’aixequi la suspensió de llicències. “No deixarem caure l’Eixample”, ha dit Colau, que ha defensat la regulació que proposen els comuns per limitar bars, restaurants, discoteques i supermercats autoservei. “És insòlit que hagi passat el que ha passat”, ha exclamat.

“Em sembla insòlit que la setmana que el primer tinent d’alcaldia Jaume Collboni ha anunciat que abandona el govern, el PSC voti en contra d’una proposta de govern consensuada amb entitats”. De fet, Colau ha apuntat que és un “mal precedent” i ha demanat un exercici de “responsabilitat” per part dels socis de l’executiu.

Per la seva banda, Sanz ha reiterat que el pla ha d’incloure tot l’àmbit de Sant Antoni -punt de discrepància amb el PSC- i ha negat que ahir dijous s’arribés a un preacord entre els socis de govern, només una proposta dels socialistes que es va consultar amb els veïns i comerciants de Sant Antoni i que aquests van rebutjar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES