Societat

La Generalitat invertirà més de 156 milions d’euros a comarques gironines

Una xifra que suposa un 40% més

Entre les partides destaca l’aposta pel Campus de Salut i per l’estació intermodal de Vilamalla

Els pressupostos de la Generalitat per al 2023 preveuen invertir més de 156 milions d’euros a les comarques gironines. Una xifra que, segons ha explicat la delegada del Govern a la demarcació, Laia Cañigueral, suposa un 40% més. Entre les partides, Cañigueral ha destacat que el Govern “referma el compromís” amb el Campus de Salut que pivotarà al voltant del nou Trueta amb una inversió prevista de 2 milions d’euros, sumant-hi els més de 8 milions d’euros destinats a millorar les instal·lacions de l’hospital actual. També ha posat el focus en l’estació intermodal de Vilamalla. Els pressupostos tiren endavant amb el suport dels Comuns i el PSC. La diputada socialista, Sílvia Paneque, ha destacat l’esforç per posar els interessos de Catalunya per sobre de càlculs partidistes.

“Tenir pressupostos era imprescindible”, ha afirmat Cañigueral que subratlla que, gràcies a l’acord amb el PSC i Comuns, el Govern pot “desplegar l’escut econòmic i social”, garantir inversions en l’àmbit de la salut i continuar desplegant mesures de transició ecològica per afrontar la crisi climàtica: “Serveixen, sobretot, per impulsar la prosperitat econòmica”.

El projecte de pressupostos del Govern preveu destinar 156,6 milions d’euros en inversions a les comarques gironines, un 40,4% més respecte als darrers comptes aprovats per a l’any 2022. Dins aquest import, hi ha 22,8 milions d’euros en transferències de capital, 11,7 milions d’euros en romanents d’infraestructures i 122,1 milions d’inversió real directa. En aquest darrer apartat, la Generalitat exposa que és un 25,5% més que l’any 2022.

Entre les partides més destacades, hi ha els 2 milions d’euros per al futur Campus de Salut, que pivotarà al voltant de la construcció del nou Trueta en uns terrenys a cavall entre Salt i Girona. “Es reafirma el compromís del Govern amb el pròxim Campus de Salut i amb el nou Trueta. Això és importantíssim perquè serà un revulsiu i no només en l’àmbit de l’assistència sanitària, sinó també en recerca i investigació biomèdica, ha afirmat Cañigueral.

És, també, una de les inversions que ha subratllat la diputada del PSC per Girona, Sílvia Paneque, que es mostra convençuda que és un projecte estratègic i que actuarà com a motor “de transformació” per al conjunt de les comarques gironines: “A tots nivells però també perquè és el gran deute amb la regió sanitària de Girona”.

Els pressupostos fan un pas endavant per al futur Campus de Salut però en el mentrestant la Generalitat també preveu continuar invertint en millores a l’hospital actual. En aquest sentit, els comptes inclouen 8,4 milions d’euros per al manteniment i millora del Trueta.

També en l’àmbit sanitari, hi ha 16,4 milions d’euros per a l’hospital Santa Caterina de Salt (essencialment per a la construcció de quiròfans nous) i 7,9 milions d’euros per al pla estratègic de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i per impulsar el projecte d’ampliació del bloc quirúrgic de l’hospital de Blanes, un projecte que havia quedat aturat.

Cañigueral també ha posat el focus en les inversions en atenció primària amb les partides per al projecte del nou CAP de l’Eixample de Girona (un cop es decideixi ubicació) i per a la construcció dels nous CAP d’Olot i Hostalric. El PSC ha destacat que, en el marc de les negociacions per recolzar els comptes, han prioritzat la licitació de les obres d’ampliació del CAP de Palafrugell arribant al compromís d’impulsar uns treballs que són essencials per a l’assistència sanitària a la zona.

“El projecte de pressupostos per al 2023 aposta per desencallar problemàtiques històriques de la demarcació”, ha apuntat Cañigueral que posa com a exemple la inversió de 6,5 milions d’euros per a millorar la versatilitat i prestacions de la terminal de Vilamalla, acompanyada d’unes obligacions plurianuals compromeses pel 2023-2026 de 38,5 milions per al Logis Intermodal El Far d’Empordà - Vilamalla.

Les actuacions previstes permetran l’accés en ample internacional de trens de fins a 750 metres a la terminal de Vilamalla, una actuació “estratègica” amb l’objectiu de potenciar el transport transfronterer de mercaderies per ferrocarril i desenvolupar el corredor mediterrani ferroviari.

Instituts i escoles

Al costat d’aquestes inversions en matèria de salut i d’infraestructures logístiques, Cañigueral també ha posat èmfasi en les propostes en matèria d’educació. El nou pressupost preveu l’ampliació de l’escola Gegant del Rec de Salt (amb una dotació de 2,3 milions d’euros), la construcció de l’escola Josep Ribot i Olivas a Vilamalla (2,1 milions) i la construcció de l’escola Carme Guasch a Figueres (1,6 milions d’euros).

A més, també inclouen els projectes de l’escola Fanals a Castell-Platja d’Aro, la de Vall-llobrega, l’institut Ermessenda de Girona, l’ampliació de l’escola Madrenc a Vilablareix, la reforma de l’institut la Bisbal, les obres de millora de l’institut Salvador Espriu de Salt i la licitació per l’adjudicació de la construcció del nou institut Salvador Sunyer i Aymeric, també a Salt, i el nou institut a Vilafant.

La diputada socialista Mònica Ríos ha recordat que les comarques gironines encapçalen el territori amb més barracons als centres educatius i que ha estat una prioritat per al PSC revertir aquesta situació, sobretot amb aquells equipaments amb compromisos i reivindicacions “històriques”.

Tant Cañigueral com els diputats socialistes han destacat que els comptes inclouen partides per a millores dels centres escolars afectats per la pedregada de l’agost a la Bisbal d’Empordà. “L’única cosa que va tenir la pedregada va ser poder posar el focus en la manca d’inversió als centres educatius de la població i això ens ha permès posar-hi remei i comprometre inversions”, ha destacat el diputat del PSC per Girona Òscar Aparicio.

La delegada del Govern a les comarques gironines ha exposat que una part de les inversions seran per al cicle de l’aigua, amb mesures destinades a combatre el canvi climàtic i els eventuals episodis de sequera que hi puguin haver. Hi ha, per exemple, inversions per a obres a diverses depuradores o la instal·lació de tractament d’aigua marina a la dessalinitzadora de la Tordera.

Paneque considera que aquests pressupostos són “un gran èxit” perquè posen l’accent en sanitat, educació i infraestructures clau per al futur de la demarcació. També en matèria de carreteres, amb el projecte de la variant entre la Vall d’en Bas i Olot o amb el pla de millora de carreteres del Baix Empordà. “Allò més fàcil hagués estat mirar cap a un altre costat i deixar el Govern en via morta, però nosaltres som en política per a ser útils i estem al servei dels interessos de Catalunya”, ha conclòs la diputada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia