Educació

La segregació escolar baixa entre un 25 i un 30% als col·legis i instituts de Girona

El regidor d’Educació assegura que el Pla d’Equitat dona resultats però que la feina “no s’atura”

La segregació escolar ha baixat entre un 25 i un 30% als col·legis i instituts de Girona. Ho recull l’últim informe del Síndic de Greuges i que compara la situació al llarg dels últims cinc cursos. En el cas de Girona, l’índex de dissimilitud -el barem que es fa servir per mesurar la segregació- s’ha reduït del 0,43 al 0,32 a les escoles d’infantil i primària, i del 0,27 al 0,19 en el cas dels instituts i centres de secundària. El regidor d’Educació, Àdam Bertran, assegura que el pla que va impulsar l’Ajuntament per reduir la segregació dona resultats, però també alerta que la feina “no s’atura”. De moment, però, sí que ja s’ha aconseguit reduir un grau el nivell de segregació a la ciutat (que de ser molt alt, ara passa a ser alt).

L’informe del Síndic de Greuges, que parteix de dades del Departament d’Educació, analitza la segregació als centres escolars. A l’hora de mesurar si l’alumnat vulnerable i el no vulnerable es reparteix de manera desigual, l’indicador que pren de referència és l’índex de dissimilitud.

Aquest barem pren valors o bé del 0 a l’1, o bé del 0 al 100%. S’interpreta com el percentatge d’alumnat que caldria redistribuir entre escoles i instituts per garantir un equilibri entre aquell que és vulnerable i el que no ho és (l’ordinari). És a dir, quan més tendeixi a 1 o a 100%, més segregació hi haurà entre els centres d’un mateix municipi o ciutat; i per contra, quan s’apropi més al 0, més equilibri.

L’últim informe del Síndic de Greuges analitza la segregació al llarg dels últims cinc cursos (inclòs el 2022/2023). En el cas de Girona, conclou que mentre l’índex de dissimilitud a les escoles d’infantil i primària era del 0,43 al curs 2018/2019, ara ha passat a ser del 0,32. I en el cas dels instituts i centres de secundària, s’ha passat del 0,27 al 0,19. És a dir, que un i altre s’han reduït, respectivament en un 25 i un 30%.

Segons destaca l’Ajuntament, les dades també indiquen que la ciutat se situa entre els 30 municipis catalans de més de 5.000 habitants “amb una evolució més positiva dels nivells de segregació escolar de l’alumnat estranger”. Això sí, el Síndic encara considera que el nivell de segregació a Girona és alt (tenint en compte que, abans, s’havia situat en molt alt).

“La feina no s’atura”

“La segregació escolar baixa a Girona i ha de seguir baixant”, assegura el regidor d’Educació, Àdam Bertran. El regidor diu que està “satisfet” dels resultats de l’informe del Síndic, però també avança que “la feina no s’atura, segueix endavant i treballant en equip per generar encara més consensos”.

Bertran atribueix la millora al Pla d’Equitat “que es va impulsar d’ençà que ERC va entrar a govern el 2020”, i el situa “com a eix central dels nostres esforços amb l’objectiu principal de reduir l’índex de segregació escolar”. Entre les mesures que s’han impulsat per afavorir l’equitat educativa, explica el regidor, hi ha hagut l’ajust de l’oferta i l’assignació de places o la revisió del mapa de zonificació escolar i l’adscripció de centres.

A més, concreta Bertran, en el marc d’aquest pla, també s’han activat ajudes de transport per a famílies amb alumnes en situació de necessitat, s’han fomentat projectes als centres de més complexitat per oferir més oportunitats educatives a tot l’alumnat i s’ha promogut l’accés a activitats educatives o esportives (amb iniciatives com les tardes de lleure, un casal de Nadal o tastos esportius).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia