Societat

Índia

Més de 1.800 detinguts en una operació contra el matrimoni infantil

Les autoritats d’Assam llancen una actuació després de detectar més de 4.000 casos

Una de cada tres dones d’aquest Estat es va casar quan era menor d’edat

Les autoritats de l’Estat d’Assam, al nord-est de l’Índia, han arrestat aquest divendres més de 1.800 persones presumptament involucrades en casos de matrimoni infantil, en el marc d’un operatiu policial que pretén acabar amb aquesta pràctica il·legal, però molt estesa a la regió.

“Actualment es realitzen arrestos a tot l’Estat contra els qui violen les disposicions de la Llei de Prohibició del Matrimoni Infantil. Més de 1.800 persones han estat detingudes fins ara”, ha informat el cap de govern d’Assam, Himanta Biswa Sarma, a les xarxes socials.

L’operatiu ha començat aquest divendres, un dia després que Sarma anunciés que la Policia recentment havia detectat 4.004 casos de matrimoni infantil a tot l’Estat i de reunir-se amb alts càrrecs de les forces de l’ordre per coordinar l’actuació.

Gairebé un terç de les dones d’entre 20 i 24 anys d’Assam s’han casat abans d’assolir la majoria d’edat, sobretot en l’entorn rural, segons dades de l’Enquesta Nacional de Salut Familiar 2019-2021 (NFHS5).

Només quatre altres estats indis superen aquesta proporció, i que està allunyada de la mitjana nacional de matrimonis de dones menors, que és del 23,3 %.

El govern d’Assam s’ha proposat acabar amb aquesta dinàmica prolongada i el passat gener va decidir endurir les lleis contra els homes que es casin amb nenes menors d’edat, en un intent de reduir les elevades taxes de mortalitat infantil i de mortalitat materna.

Segons les autoritats, el matrimoni infantil es troba darrere de la major part de les 36 morts de nens per 1.000 naixements i de les 195 morts maternes que registra l’Estat per cada 10.000 naixements, d’acord amb les últimes dades del registre de naixements de 2018-2020.

Aquests dos valors superen àmpliament la mitjana de la resta del país, que és de 28 morts infantils i 97 morts de mares respectivament.

Els esforços de les autoritats de l’Índia per reduir el matrimoni infantil en els últims anys han aconseguit que la taxa de nenes que es casen abans dels 18 anys es redueixi del 47 % entre el 2005 i el 2006 al 23,3 % entre el 2019 i el 2021, però segons el Fons de Nacions Unides per a la Infància (Unicef), aquest progrés no és suficient.

L’agència de l’ONU va ressaltar en un informe publicat el 2019 que l’Índia comptabilitzava 223 milions de nenes casades, una xifra que suposava un terç dels matrimonis infantils al món.

Caminar en grup per reclamar el dret a passejar de nit

Un grup de dones es reuneixen una vegada al mes a Nova Delhi per fer una cosa que no s’atrevirien a fer soles: passejar pel carrer a la nit a la ciutat més perillosa de l’Índia.

Amb roba d’abric, calçat esportiu i aigua, menjar i alguns llibres a les seves motxilles, les activistes del projecte Women Walk at Midnight (Les dones caminen a mitjanit) s’endinsen pels diferents barris de la capital índia per reclamar que la nit també els pertany.

El moviment el va iniciar fa uns anys Mallika Taneja, quan va voler sortir a fer un passeig nocturn i es va adonar que mai ho podria fer sola. “Només volia companyia per caminar, així que vam fer algunes caminades en es que també hi havia homes”, fins que va sentir que “era lògic convertir això en una caminada de dones, perquè en realitat això és el que necessitàvem: un espai de dones per ocupar el carrer”, ha explicat l’activista a l’agència EFE.

Malgrat la millora de la seguretat als barris residencials en els últims anys, sobretot als més rics ubicats al sud, Nova Delhi continua sent la ciutat de l’Índia més insegura per a les dones, segons les dades de l’Oficina Nacional de Registre de Crims (NCRB).

El 2021 –les últimes dades disponibles– es van registrar 428.278 crims contra dones a l’Índia, un increment del 15,3 % respecte l’any anterior. En la majoria dels casos, la violència provenia del marit o altres familiars (31,8 %), seguit d’agressions a dones “amb la intenció d’ultratjar la seva modèstia” (20,8 %), segrest (17,6 %) i violació (7,4 %).

Segons el NCRB, Nova Delhi és la ciutat que més crims contra la dona pateix, 13.982 el 2021, una xifra molt més alta que la segona metròpolis de la llista, Bombai, amb 5.543. En concret es van registrar a la capital 2.060 atacs “amb la intenció d’ultratjar la modèstia”, davant 1.627 a la costanera Bombai.

Les dades contrasten amb l’augment durant els últims anys de les mesures per millorar la seguretat femenina a Nova Delhi, després que una violació en grup i tortura d’una jove estudiant a la capital al desembre del 2012 desencadenés una onada de protestes sense precedents contra la violència masclista.

Però aquestes mesures s’han demostrat insuficients per a les dones, que continuen evitant sortir soles de nit: ningú està fora de perill.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia