Societat

Condemnat a 9 anys de presó un entrenador de Sant Joan Despí per violar una jugadora adolescent

L’Audiència creu el relat de la víctima, que tenia la vida controlada per l’acusat

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a 9 anys de presó un entrenador de futbol de Sant Joan Despí per abusar sexualment de forma continuada d’una adolescent de 16 anys a la qual entrenava. L’home va negar els fets, però la versió persistent de la víctima i diversos missatges de Whatsapp han convençut el tribunal. L’acusat hauria controlat totalment la vida de la noia, a la qual obligava a dir-li “papa”, n’era el representant legal, tenia accés als seus diners i va acabar violant diverses vegades. La menor va arribar a l’estat espanyol el 2008 procedent del Marroc amb la família, que es va establir a Sant Joan Despí.

L’home exercia funcions d’organització i entrenament en un club de futbol femení entre el 2010 i el 2011, quan tenia uns 40 anys. Allà va conèixer la víctima, que tenia entre 13 i 14 anys. Com que la noia vivia prop del club la portava sovint a casa i la relació es va estrènyer i també amb la seva família, d’origen magrebí. Va arribar a assumir “responsabilitat pseudoparentals”. De fet, l’1 de març del 2012 el pare de la noia va signar un document que atorgava a l’acusat la capacitat de representació de la nena davant de totes les institucions privades d’Espanya. També va aconseguir ser cotitular d’un compte bancari de la menor. De fet, l’home feia que la noia li digués “papa” fins i tot en públic. L’home anava sovint a casa la noia i la menor també anava sovint a casa de l’home, on també va tenir una relació estreta amb la dona i la filla de l’acusat.

La sentència diu que la relació era “de continguts clarament desproporcionats i fins i tot extravagants”, que va portar l’home i la menor a caure en un “estat de dependència afectiva i emocional”. Del 2013 al 2015 l’home va passar de tenir ascendència sobre la noia només professional a tenir-la en tots els sentits, i exercia una “presència constant, autoritat i control sobre tot el que feia ella”. De fet, el tribunal considera que el control era molt superior a l’habitual entre uns pares i la seva filla adolescent, perquè incloïa el xantatge o l’amenaça permanent de tallar la relació o donar determinades informacions als seus pares. Fins i tot la va amenaçar amb matar-la o deixar-la embarassada.

A finals de primavera del 2013, quan la menor tenia 16 anys, l’home va començar a mostrar el seu desig sexual cap a la menor. Primer li va fer un petó a la boca, un altre dia li va dir que li toqués el penis dins del cotxe, però la noia va poder fugir. El gener del 2014 l’home va violar analment la menor al seu pis, i la noia va haver d’anar a urgències de l’hospital. En aquella ocasió i cinc més a l’hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, la noia va ser diagnosticada de “dolor abdominal entre juny del 2013 i novembre del 2015, sempre amagant l’origen del dolor.

La sentència relata que les violacions anals van ser contínues i després van passar a ser vaginals. Les agressions passaven tant al pis d’ell, com al seu cotxe i fins i tot a un descampat, sempre contra la voluntat de la noia i sota amenaces. Les agressions van parar quan el desembre del 2014 la mare de la noia va sorprendre l’acusat acariciant els pits de la menor a l’habitació d’ella.

El febrer del 2015 la noia va intentar suïcidar-se amb una sobredosi d’ansiolítics, cosa que al novembre següent va repetir. Aquest segon cop va patir una lipotímia i va ser atesa a l’hospital, on va confessar les agressions sexuals a una germana i una amiga. La noia pateix des d’aleshores estrès posttraumàtic, insomni, intents de suïcidi i dificultats per relacionar-se, entre altres.

En el judici, l’acusat va atribuir el relat de la víctima al ressentiment, perquè ell hauria volgut deixar de cobrir-la davant de la família quan va començar una relació amb un noi. L’acusat va assegurar davant del tribunal que no va tenir relacions sexuals, ni amb consentiment ni sense, amb la víctima, i va negar haver estat sol a casa amb ella. També va afirmar que no es quedaven sols al cotxe quan la portava a casa després dels entrenaments, ja que hi havia més jugadores.

Pel que fa als missatges de mòbil que li va enviar, va respondre que no estaven ben extrets del dispositiu, no els recordava o bé va donar algun tipus d’explicació, com un en què afirmava que estava “enamorat” i va dir que es referia a la seva parella.

Per tot això, el tribunal el condemna a nou anys de presó per un delicte d’agressió sexual i l’imposa també 14 anys de prohibició d’acostament i comunicació amb la víctima, llibertat vigilada durant cinc anys després de sortir de presó i tres anys d’inhabilitació per exercir qualsevol càrrec que comporti contacte regular i directe amb menors. A més, haurà de pagar 50.000 euros a la víctima pels danys morals. L’home ha quedat absolt del delicte d’apropiació indeguda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia