Societat

Mobilització de treballadors socials a Girona per denunciar “precarietat” i reclamar que se’ls descongeli el conveni

Els de la Fundació Resilis fan una crida a la resta perquè s’hi afegeixin i se’ls equipari el sou amb el personal públic

Treballadors socials de la Fundació Resilis s’han concentrat a Girona per fer visible la seva “precarietat” i reclamar que se’ls descongeli el conveni, que no s’ha tocat d’ençà del 2008. Han plantat una tenda davant la Delegació del Govern i fan una crida a la resta de treballadors d’altres entitats perquè se sumin a la protesta, que s’anirà repetint dues vegades al mes des d’ara i fins a finals d’any. Els treballadors socials critiquen que, durant aquests anys, han patit “una pèrdua del 30% de poder adquisitiu” i reclamen que, en aquells centres públics que la Generalitat té externalitzats, el seu salari s’equipari al dels funcionaris. “Atenem els mateixos col·lectius; per tant, reclamem que a mateixa feina, mateix sou”, subratllen.

Els treballadors socials recorden que la seva reivindicació ja ve de lluny. I que de fet, la que ara engeguen allò que fa és donar continuïtat a la que van engegar el 2019, també amb carpes i tendes de campanya, però que la pandèmia va aturar.

A Girona, avui els qui l’han represa són treballadors de la Fundació Resilis. Han plantat una tenda davant la Delegació del Govern, han desplegat pancartes i fan una crida a la resta del col·lectiu a sumar-se a les reivindicacions (que es portaran a terme dos dies cada mes fins a finals del 2023).

El portaveu del comitè de Resilis, Jordi Barti, subratlla que el moviment vol “dignificar la professió” i reclamar que es descongeli el conveni d’Acció Social, que fa catorze anys que gairebé no s’ha tocat. “El 2017 vam tenir una pujada salarial irrisòria, de tan sols el 0,7%; per això, a la pràctica, considerem que porta congelat des de llavors”, ha criticat Barti.

Per això, a través de la protesta, els treballadors socials volen pressionar la Generalitat perquè el Departament, els sindicats i les patronals s’asseguin a negociar un nou conveni plurianual. “El nostre objectiu és que, durant cinc anys com a mínim, reculli pujades de sou del 5% per a totes les categories salarials”, explica el portaveu del comitè.

Jordi Bartis concreta que el sector d’acció social aplega nombrosos treballadors. “Hi ha inclosos molts serveis i activitats, però som un sector invisible per a la societat; treballem en escletxes on ningú vol mirar-hi i no generem cap economia, per la qual cosa els polítics no ens tenen en compte”, critica. I hi afegeix; “Estem en precari”.

Equiparar sous i condicions

El portaveu del comitè també explica que, a tot això, s’hi afegeix el fet que molts centres públics tenen serveis externalitzats. I que això crea diferències salarials entre els funcionaris de la Generalitat i els treballadors que, fent la mateixa feina, pengen d’entitats com Resilis. “Sense anar més lluny, aquí a Girona el centre d’acollida té l’equip tècnic externalitzat; i si es compara el seu sou amb el de la resta de personal, hi ha una diferència abismal”, subratlla.

Per això, un altre dels objectius de les concentracions és reclamar que el sou d’aquests col·lectius s’equipari al dels funcionaris públics. “Atenem les mateixes persones i tenim el mateix encàrrec; per això, diem que a mateixa feina, mateix sou”, subratlla Barti. “Si no es reverteix aquesta situació, els professionals dels serveis externalitzats incrementarem encara més l’escletxa salarial”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia