Societat

pròxim orient

Més de 20.000 morts a Turquia i Síria pels terratrèmols

Continua la cerca desesperada per trobar supervivents després dels terratrèmols de Turquia, Síria i el Kurdistan

El nombre de morts pels devastadors terratrèmols del dilluns superen ja els 20.000, dels quals 17.134 es comptabilitzen a Turquia i 3.317 a Síria. En tots dos països hi ha més de 75.000 ferits.

A Turquia, més de 100.000 membres d’equips de salvament i de l’Exèrcit estan mobilitzats per a rescatar als supervivents, però el temps hivernal, el grau de destrucció i l’amplitud de la zona afectada compliquen els treballs.

L’últim balanç de víctimes el va oferir el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, que també ha denunciat saquejos en algunes zones i ha promès una dura resposta. “Lamentablement, hi ha saquejos de mercats en alguns llocs. L’Estat reacciona a això mitjançant l’estat d’emergència”, ha dit el mandatari en una declaració pública en Gaziantep, una gran ciutat situada a l’est de l’epicentre del terratrèmol.

Segons el mandatari, l’estat d’emergència de tres mesos entrarà avui en vigor després de rebre el vistiplau del Parlament, on el seu partit, l’AKP, té majoria. “Intervindrem contra els saquejos amb aquests poders”, ha assegurat Erdogan, qui ha criticat a més l’oposició i els mitjans crítics amb la seva gestió del desastre.

“L’Estat d’excepció donarà a l’Estat l’oportunitat de lluitar contra els qui abusin del procés (de rescat i reconstrucció)”, ha advertit Erdogan, que al maig pretén revalidar el seu càrrec en les eleccions presidencials.

L’oposició, liderada pel partit socialdemòcrata CHP, però també nombrosos usuaris en xarxes socials, ha criticat la gestió d’emergència de les autoritats després dels sismes.

Una vegada traspassat el límit de les 72 hores les esperances de trobar a supervivents es redueixen.

Amb tot, els rescatistes han continuat alliberant en les últimes hores a persones dels enderrocs, inclosos quatre menors que portaven 84 hores soterrats.

3.317 morts a Síria

A Síria el nombre de morts pels terratrèmols en tot el país s’eleva ja a 3.317 i el de ferits se situa en almenys 5.245, incloses les àrees en mans de l’oposició i les controlades per Damasc.

El primer comboi amb ajuda humanitària de l’ONU ha arribat avui a les àrees opositores del nord-oest de Síria a través del pas fronterer de Bab al-Hawa, que uneix la província siriana d’Idlib amb Turquia, gairebé quatre dies després del sisme inicial.

Els rescatistes han alertat que les xifres podrien continuar pujant, ja que moltes persones continuen atrapades sota la runa en el quart dia d’operacions d’emergència després del sisme inicial registrat el dilluns i al qual han seguit múltiples rèpliques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia