Salut

Un nou fàrmac es mostra eficaç en un càncer biliar agressiu

Un estudi amb participació del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron obté bons resultats en un assaig clínic

Un nou fàrmac, basat en medicina de precisió, s’ha mostrat eficaç per tractar pacients amb un càncer agressiu que afecta conductes interns del fetge i amb poques opcions terapèutiques en fase avançada.

Els resultats d’un assaig clínic amb la participació del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha demostrat que l’ús de futibatinib, un fàrmac oral de nova generació, obté un benefici clínic en aquells pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic que presenten una fusió genètica (FGFR2). Aquesta alteració genètica és present entre un 10 i un 20% dels malalts.

Fins ara no hi ha un tractament per a la malaltia avançada després de la quimioteràpia. Per aquest motiu el doctor Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia ( VHIO) i coautor de l’estudi, assegura que “es tracta d’un pas més en aquesta lluita contínua a la recerca de nous tractaments que puguin fer que la malaltia sigui més controlable al llarg del temps”.

El resultat de la investigació ha estat publicat a la revista New England Journal of Medicine .

Els pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic estan augmentant arreu del món, segons informa el VHIO. El colangiocarcinoma intrahepàtic és un tipus de càncer que es forma als tubs prims (conductes biliars) que transporten la bilis del líquid digestiu i que connecten el fetge amb la vesícula biliar i amb l’intestí prim. La cirurgia és la principal opció curativa, però fins a dos terços dels pacients tenen una taxa de supervivència general a 5 anys de menys del 8% i la mitjana de supervivència general és d’aproximadament 1 any després del diagnòstic.

A l’assaig hi van participar 103 pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic inoperable o metastàtic amb alteracions al gen FGRF. D’aquests, 43 pacients, un 42% del total, van respondre de forma favorable al fàrmac i la mitjana de durada de la resposta va ser de 9,7 mesos. És a dir, el temps que va passar entre l’inici del tractament i que el tumor tornés a créixer va ser de 9 mesos i la supervivència general, de gairebé 22 mesos.

La doctora. Teresa Macarulla, oncòloga mèdica del Vall d’Hebron i cap del Grup de Tumors Gastrointestinals Superiors i Endocrins del VHIO, assegura que “les respostes van ser consistents en tots els subgrups de pacients.

El fàrmac que s’ha provat en l’assaig clínic FOENIX-CCA2, que es troba en la fase II, és capaç d’inhibir el gen FGFR, i ha demostrat activitat antitumoral en pacients amb tumors FGFR. També presenta menys susceptibilitat a que el tumor adquireixi mutacions. “És a dir que el temps que triguen les cèl·lules tumorals a adquirir resistència al fàrmac és superior al que triguen amb altres inhibidors de FGFR”, explica el VHIO en un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia