Societat

SOCIETAT

Festa de les superilles amb polèmica per la querella contra Colau

Janet Sanz assegura que les administracions van amb 20 anys de retard a l’hora de fer ciutats més amables

Una festa oberta a la ciutadania amb música, xocolatada, activitats infantils i tallers clou avui a Barcelona, des de les 10 del matí i fins a les 7 de la tarda, les Jornades Internacionals Superilla, on s’han analitzat i debatut propostes per construir models de ciutat més sostenibles. Moltes persones i famílies s’estan acostant als dos escenaris habilitats –al carrer Rocafort, entre Aragó i Diputació, i al carrer Consell de Cent, entre Enric Granados i Rambla Catalunya– per gaudir d’una festa marcada per la decisió d’un jutjat de Barcelona, ahir, d’obrir diligències per investigar l’alcaldessa Ada Colau i la tinenta d’alcaldia d’urbanisme, Janet Sanz, per les superilles de l’Eixample.

Tot comença per una querella presentada a principis de març pel que va ser arquitecte de Pasqual Maragall, Josep Antoni Acebillo, informa l’ACN. Els querellants acusen Colau i Sanz d’un delicte urbanístic i de malversació. Exigeixen la paralització cautelar de les obres per “evitar la plena consumació” dels delictes i pels perjudicis que es poden causar, que xifren en més de 100 milions d’euros.

Avui, Sanz ha recordat que “l’autoritat competent en matèria urbanística, que és la Generalitat, va emetre un informe dient que la base d’aquesta denúncia no tenia raó de ser, així que ara que estem preparant la documentació que ens ha demanat la jutgessa, confiem que acabi de la mateixa manera“. Per a Sanz, “més enllà que el projecte no agradi a alguns”, l’important és que “majoritàriament la gent està feliç perquè necessita espais on respirar i estar, els carrers son extensions de casa nostra i les administracions estan fent el que s’havia d’haver fet fa 10, 15 i 20 anys”. Guanyar espais al gris, a més, és una tendència majoritària a Europa i “ha vingut per quedar-se“.

De fet, la festa Viu la Superilla se celebra per festejar l’arribada del model superilla –amb voreres més amples, més vegetació i més espais per jugar i socialitzar– a l’Eixample i també serveix per cloure les Jornades Internacionals Superilla Barcelona, on han participat representants de ciutats com París, Londres o Berlín. Des de dimecres, s’han estat analitzant les propostes més innovadores per aconseguir uns models de ciutat més respectuoses amb el medi ambient. Com explicava el periodista d’El Punt Avui el cap de setmana passada, entre moltes altres qüestions d’urbanisme modern, els experts internacionals han debatut sobre la pacificació dels espais urbans, l’ús del verd en entorns d’asfalt o la mobilitat sostenible.

En declaracions a l’ACN, Colau ha defensat avui que les superilles no son només una mesura per lluitar contra el canvi climàtic i la contaminació, sinó també per fer “una ciutat més feminista”. “Des de l’urbanisme i el model de ciutat podem oferir espais comunitaris que siguin contrahegemònics, perquè ara mateix el model hegemònic és molt violent”, ha denunciat en l’acte dels comuns Feminismes compartits. “Aquesta mirada feminista de l’urbanisme pot contribuir a què es generin espais on els veïns es puguin conèixer, jugar, plantejar-se preguntes...”, ha reblat relacionant la falta d’espais verds a la ciutat i llocs on socialitzar a l’augment dels problemes escolars. Amb el model tradicional d’urbanisme, ha reflexionat, els infants reben inputs violents “tot el dia” i no és “sorprenent” que proliferi l’assetjament escolar. “Cal generar espais saludables en tots els sentits: el físic i també pel que fa a les dinàmiques de relacions que generen”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ