Medi ambient

medi natural

La població d’ossos al Pirineu arriba als 76

La colònia ha augmentat en 8 exemplars en els darrers tres anys

A Catalunya hi ha 38 exemplars detectats a la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça

La població d’os bru dels Pirineus ha augmentat en 8 exemplars en els darrers tres anys fins al 2022 i avui es xifra en 76 exemplars comptabilitzats. La xifra correspon al nombre mínim d’ossos detectats en un any i que revisa anualment el Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru al Pirineu (GSTOP), que integren el departament d’Acció Climàtica, el Cos d’Agents Rurals i el Conselh Generau d’Aran amb els governs d’Andorra, França, Aragó i Navarra. Aquest 2022 s’han comptabilitzat 2 exemplars més mentre el 2021 el recompte va passar de 70 a 74 ossos i, l’any anterior, de 68 a 69. Pel que fa al sexe, es compten 39 femelles i 35 mascles i hi ha dos exemplars de sexe no identificat. Del total de població comptabilitzada 13 exemplars (17%) són cadells de l’any, 6 femelles i 5 mascles i els dos que no han pogut ser identificats.

De les 13 noves cries confirmades se sap que són de vuit femelles diferents i 6 han nascut a Catalunya. A la val d’Aran la femella Bambou ha tingut dos cadells i Aran, dos més mentre que Boavi n’ha parit un a l’alt Pallars Sobirà i Plume n’ha tingut un altre a cavall entre l’alt Pallars Sobirà i França. Els altres set cadells estan localitzats a França. Se sap que hi ha cadells de sis mascles diferents de manera que l’intercanvi d’informació genètica entre els individus reproductors de la població comença a ser important.

El 2022 s’han donat per morts o desapareguts sis ossos bruns dels que es té evidència de la mort o cap indici des de fa dos anys. Dels 16 cadells nascuts l’any 2021, 11 han sobreviscut i han estat detectats durant l’any passat. Des de l’any 1996 han nascut 128 cries a la serralada.

A Catalunya s’han detectat 38 exemplars a la Val d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, entre els quals encara es té constància de les femelles Caramellita i Bambou que van néixer el 2002 i 2007. A l’Alta Ribagorça es confirma la presència de tres mascles: Sardo, New20-03 i New20-02. A Catalunya són 20 mascles i 17 femelles i un cadell de sexe encara no identificat.

Al nostre país el seguiment durant el 2022 ha permès recollir 1.146 indicis d’os que corresponen a 770 contactes diferents. Les dades més importants són mostres de pèls (440), fotoparaments (413) i excrements recollits (170) però també hi ha hagut 37 observacions. Als dos vessants del Pirineu hi ha hagut 2.584 indicis o rastres i la Facultat de Veterinària de la UAB i el laboratori francès Antagène han analitzat més de 760 mostres per a la identificació genètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia