Societat

Eleccions generals a Andorra

La participació a les cinc de la tarda és del 61,39 %, gairebé la mateixa xifra que el 2019

Més de 9.000 persones han emès el vot anticipat, un 26 % més que als comicis anteriors

Andorra celebra aquest diumenge unes eleccions generals per renovar els 28 escons del Consell General -Parlament- per a un nou mandat de quatre anys.

Els col·legis electorals a les set parròquies del petit país pirinenc -Canillo, Encamp, Ordino, La Massana, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria- estaran oberts des de les 09:00 i fins a les 19:00 hores i, després del tancament, el govern andorrà oferirà les últimes dades de participació de la jornada.

El ministre portaveu en funcions, Cesar Marquina, ha informat en una roda de premsa que a les cinc de la tarda havien votat en 18.392 dels 29.958 electors cridats a votar, el 61,39 %. La xifra és similar a la de la mateixa hora dels comicis del 2019, tot i que unes dècimes inferior (61,82 %).

A la una del migdia, segons, la participació era del 47,26% (14.159 vots), 2,5 punts més que a la mateixa hora dels comicis del 2019 (44,76 %).

Aquestes dades de participació inclouen el vot judicial –anticipat–de 9.010 persones, molt superior a les 7.141 que van emetre’l fa quatre anys, segons informa l’ACN. El ministre portaveu ho ha atribuït a la coincidència dels comicis amb l’inici de la Setmana Santa.

Segons informa l’agència EFE, la campanya electoral, que va arrencar el 19 de març i va finalitzar divendres passat, ha estat marcada per qüestions com l’habitatge -els preus disparats del lloguer i la inversió estrangera en construccions de luxe dificulten l’accés de la classe mitjana i els joves a una casa-, l’encaix de l’avortament a la Constitució i el projecte d’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea.

El favorit en aquestes eleccions és l’actual cap de govern en funcions d’Andorra, Xavier Espot, que va arribar al càrrec el 2019 quan la seva formació, Demòcrates per Andorra, va guanyar els comicis –sense majoria absoluta– i va formar el seu primer gabinet, un tripartit de caire moderat, amb Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos.

Segons un sondeig recent de l’àrea de sociologia d’Andorra Recerca + Innovació (ARI), Demòcrates per Andorra seria la llista més votada amb un 41,72% dels vots, mentre que en segona posició hi figura la coalició formada pel Partit Socialdemòcrata d’Andorra (PS) i l’SDP, amb un 25,41%.

Andorra Endavant se situaria com a tercera força amb un 13,29% i, en quart lloc, irromp Concòrdia (11,42%), un partit que va néixer el juliol del 2022 i que es defineix com “un grup de joves” que s’ha mobilitzat per propiciar un “canvi de rumb” a Andorra.

Els membres del Consell General -el Parlament andorrà- són escollits mitjançant un doble vot: la meitat (14) surt de les llistes presentades per circumscripció nacional, mentre que l’altra meitat (14) són elegits per llistes territorials, en què cada una de les set parròquies del país li corresponen dos representants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia