Medi ambient

Brots verds al Pont de Vilomara

Després d’un anys de l’incendi forestal que va fer reviure l’episodi del 1985, el terreny comença a rebrotar amb la intervenció per afavorir la regeneració natural

L’incendi del Pont de Vilomara va arrasar el juliol passat 1.750 hectàrees de bosc i va fer reviure el drama que ja s’havia repetit en aquest municipi del Bages el 1985. Un any després, i amb l’aprovació de zona catastròfica per part del govern espanyol, el terreny comença a rebrotar tot i l’escassetat de pluges.

En un reportatge de l’ACN expliquen que just després de l’incendi, el departament d’Acció Climàtica de la Generalitat va començar els treballs més urgents per contenir l’erosió, evitar plagues i afavorir la regeneració forestal. Es van tallar alguns dels arbres cremats i van construir feixines per reduir la velocitat de l’aigua i evitar l’erosió del terreny. Els primers resultats ja es comencen a veure i s’espera que, en uns cinc anys, la zona sigui “un gran tapís verd” i hagin rebrotat espècies com el pi blanc, l’alzina o el roure. A diferència del que es feia als anys 90, ara es dona prioritat a la regeneració natural i s’evita replantar.

El departament d’Acció Climàtica ha invertit un total de 58.000 euros en aquesta zona on també es van cremar una trentena de cases de la urbanització River Park. Aquestes actuacions han consistit en tallar una part dels arbres cremats i disposar-los de manera estratègica al terra per “frenar el flux de l’aigua” i evitar que, si hi ha pluges torrencials, puguin erosionar el terreny. Josep Estruch, enginyer del departament, detalla que per frenar la velocitat de l’aigua també s’han fet feixines de branques i dics de contenció.

Estruch recorda que la primera capa del sòl -entre 10 i 15 centímetres- és la que permet que les plantes arrelin. Per això, alerta que si no es fa cap actuació per reduir la velocitat de l’aigua es podria erosionar el terreny i això perjudicaria l’arrelament i la germinació de les espècies. En aquest sentit, recorda que una setmana després de l’incendi del Pont de Vilomara va haver-hi un episodi de pluges torrencials que van arrossegar fragments de roques.

Estruch explica que, malgrat que no ha plogut gairebé gens aquest hivern i primavera i la vegetació està “bastant estressada”, sí que hi ha hagut algunes plantes que han rebrotat. A més, les pluges d’aquests darrers dies “ajudaran molt” i ja s’estan detectant plantes herbàcies que estan germinant. L’expert pronostica que d’aquí a un any ja haurà començat a regenerar el pi blanc, el roure i l’alzina, mentre que en un període d’entre 4 i 5 anys “segurament ja serà tot un gran tapís verd”.

Canvi de paradigma en la regeneració forestal

En els treballs de regeneració forestal hi ha hagut un canvi de paradigma en les últimes dècades i la regeneració natural dels boscos s’ha imposat com a opció prioritària davant de les accions de repoblació a les zones incendiades. La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, recorda que els treballs que fan després d’un incendi forestal van en dues línies. D’una banda, unes actuacions “de certa urgència” per reduir l’erosió i evitar que el sòl més fèrtil es malmeti. I, de l’altra, accions de tala d’arbres per reduir la densitat dels boscos. Aquestes darreres accions, però, no es fan fins uns quants anys després que s’hagi produït l’incendi.

Sanitjas recorda que la regeneració d’un bosc cremat és molt ràpida i es passa de tenir boscos amb una densitat d’un miler d’arbres per hectàrea a tenir boscos regenerats amb 20.000 o 30.000 arbres per hectàrea. Això, segons la directora general, fa que “tinguis un mar de pins que competeixen per l’aigua i pels recursos”. Per tant, l’objectiu és que al cap de 10 o 20 anys de l’incendi els tècnics puguin entrar en aquest bosc regenerat “per fer selecció i aclarida d’arbres perquè els pins que es quedin puguin adaptar-se i créixer”. Si no s’actua així, exposa Sanitjas, “tens una quantitat molt gran de biomassa que estarà molt exposada a un nou incendi forestal i sense capacitat de regenerar-se”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona