Societat

societat

Les pluges no són suficients per augmentar les reserves d’aigua

L’ACA indica que cal que els episodis de tempestes siguin generals, persistents i durin setmanes

Molta gent ha celebrat aquests dies haver d’agafar el paraigües perquè confiava que la pluja servís per pal·liar la greu sequera que viu el país, però les tempestes que han caigut a Catalunya no han estat suficients per augmentar les reserves d’aigua dels embasaments de les conques internes. Com ha explicat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en un fil de Twitter, “les pluges que s’estan produint a Catalunya en les darreres setmanes són irregulars i s’han repartit en diversos punts del territori” i això “fa que l’aportació d’aigua sigui molt local”, quan el que necessitem és justament el contrari: “pluges més generals, persistents i de més dies”. Fonts de l’ACA asseguren, de fet, que, per revertir la situació, ens farien falta “setmanes d’episodis de pluges continuades”. “Demanem que encara que hagi plogut, la gent no es pensi que el problema s’ha solucionat, perquè no és així, s’ha de seguir estalviant aigua”.

L’ Agència Catalana de l’Aigua recorda que portem molts mesos sense pluges i el terreny està molt sec. “Això provoca que les primeres aportacions d’aigua quedin retingudes al sòl”. L’organisme públic posa com a exemple la tempesta de fa dos dies a la Catalunya central: La riera de la Gavarresa va arribar a un cabal de 47 metres cúbics per segon però transcorregudes 2 hores, el cabal va baixar fins els 3 metres cúbics.

Malgrat tot, posa en valor l’agència, l’episodi de pluges d’ahir ha estat el més important del que portem de mes i “ha servit per estabilitzar volums, tot i que remarca, de nou, que “això no s’ha traduït en un augment dels volums”. Segons l’ACA, la “bona notícia” és que les pluges han permès mantenir al 25% les reserves dels embassaments de les conques internes, percentatge que no varia des de l’1 de maig. Segons les dades facilitades per l’ACA, a dia d’avui destaca el 65% de reserva d’aigua de Foix (fa un any estava, però, al 92%), seguit del 36% de Susqueda, que fa dotze mesos estava al 62%. Per recarregar els embassaments, insisteix l’agència, calen sobretot pluges “continuades, persistents i durant diversos dies” en les zones de recàrrega: la conca del Muga, Llobregat, Foix, Ter, Cardener, Siurana i Riudecanyes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona