Infraestructures i serveis

INFRAESTRUCTURES

Reparar el viaducte d’Osormort costarà 5,6 milions

Més de cinc milions d’euros i deu mesos d’obres seran necessaris per resoldre els problemes de corrosió que s’han detectat al viaducte d’Osormort, a l’eix transversal, al tram que enllaça Osona amb la Selva. Les obres començaran aquest mes de febrer, segons ha informat el Departament de Territori, i consistiran, principalment, en la substitució dels 26 tirants que subjecten per sota el tauler del pont i en la impermeabilització de l’estructura. Els problemes de seguretat es van detectar el desembre passat, quan es va haver de tallar el trànsit de camions de més de trenta tones en sentit Vic durant quatre dies, obligant tots els vehicles a circular per la via en sentit Girona, amb una separació de cons entre els dos carrils.

Amb les obres que començaran ara, el trànsit es continuarà vehiculant per la calçada en sentit Girona per poder treballar en la reparació del viaducte, unes obres que es calcula que estaran llestes en 10 mesos. En paral·lel, el Departament de Territori ha encarregat un peritatge que analitzarà les causes de la corrosió de l’estructura. Aquest tram de l’eix transversal es va construir durant la dècada dels anys noranta, però una empresa privada, Cedinsa, va gestionar-ne l’explotació i el manteniment entre el 2007 i el 2022. Aquesta concessionària es va fer càrrec del desdoblament i el manteniment de la via, a través de l’anomenat peatge a l’ombra, és a dir, que la Generalitat pagava a Cedinsa una retribució en funció del nombre de vehicles, segons tarifes pactades prèviament. Tot i que l’empresa s’havia de fer càrrec del manteniment fins al 2040, el contracte de concessió preveia la possibilitat que la Generalitat recuperés la gestió de la via a partir del 2022. Així es va decidir mentre ocupava el càrrec el conseller Jaume Giró, que va argumentar que acabar amb la concessió permetria estalviar 810,4 milions d’euros en els pagaments previstos a Cedinsa fins al 2040.

Així, des de fa un any, la gestió i el manteniment de l’eix transversal torna a ser a càrrec de la Generalitat, que ara vol investigar per què s’havia degradat el viaducte d’Osormort. Des de Territori es recorda que la Generalitat té registrades, actualment, prop de 5.000 estructures de la xarxa viària i que utilitza diferents sistemes de gestió i informació que permeten analitzar-ne contínuament l’estat.

El viaducte d’Osormort, on s’actuarà, té una longitud de 504 metres –el més llarg de l’eix transversal– i es divideix en 13 trams. És un viaducte amb tauler pretensat i pilars de formigó, amb la singularitat que disposa d’uns tirants exteriors per sota del tauler. La inspecció de Territori va detectar un grau de corrosió en diversos tirants de l’estructura i per això es va haver de tallar el trànsit temporalment de vehicles pesants, fet que va comportar moltes queixes per part dels transportistes, ja que aquesta és una via important per al trànsit de mercaderies.

Obres complexes

Les obres que es faran ara es concreten en la substitució de tots els tirants de l’estructura (26) per uns de més moderns i amb més elements de protecció. A més, s’hi instal·larà un sistema d’instrumentació per obtenir dades en temps real del seu estat. També es repararà l’armadura superior del tauler i s’impermeabilitzarà. Es substituiran els aparells de recolzament dels estreps, es reparan els puntals metàl·lics de cada tram, es milloraran dels embornals existents i s’aplicarà pintura impermeabilitzadora als pilars i sota del tauler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]