Educació

Una trentena d’escoles de Lleida fan pedagogia contra el malbaratament alimentari

El projecte ’Pensem i transformem’ de la cooperativa Quàlia vol conscienciar sobre el consum responsable

Una trentena d’escoles lleidatanes s’han adherit al programa Pensem i transformem, una iniciativa orientada a fer pedagogia entre l’alumnat contra el malbaratament alimentari. La cooperativa Quàlia, responsable de gestionar alguns dels menjadors escolars de la demarcació, és la promotora del programa. Uns 2.000 estudiants d’entre tres i 16 anys participen de la proposta plantejada com un joc, consistent a classificar el menjar sobrant dels àpats en diferents recipients i pesant la quantitat d’aliments que podrien haver-se consumit. L’objectiu és determinar el malbaratament alimentari de cada àpat per conscienciar l’alumnat de la necessitat d’un consum responsable dels aliments. Així mateix, la iniciativa anima els estudiants a adoptar hàbits saludables i sostenibles i estendre’ls més enllà de l’horari escolar.

El joc s’ajuda del personatge Lia, que necessita suport per vèncer l’Endrapasobres, que contribueix al malbaratament alimentari als menjadors. “Si els infants no malbaraten el menjar, aquest personatge cada cop es fa més petit”, ha explicat la responsable del projecte de Quàlia, Alba Herraiz, a l’ACN. El joc es completa amb una taula dissenyada amb cartells especialment visuals per facilitar la separació dels aliments després de cada àpat i per fomentar una actitud més conscient sobre els aliments. De manera paral·lela, el projecte compta amb un quadern d’activitats i un joc de taula.

L’escola Jaume Balmes de Cervera és un dels centres on s’ha posat en marxa el projecte de Quàlia. En aquest cas, degut al gran volum d’alumnes que es queden al menjador, cada setmana participa a la iniciativa un curs diferent.

Aida Cepero, monitora de menjador d’aquest centre, assenyala que les millores es noten dia a dia i posa d’exemple els alumnes de sisè de primària. “A principis de setmana potser es llença mig quilo de menjar, però cap al final es llencen 200 o 300 grams”, diu. Així mateix, destaca que els alumnes es prenen el projecte “com un repte” i s’ajuden entre ells perquè el resultat “sigui positiu”.

La cooperativa d’iniciativa social Quàlia fa més de 12 anys que gestiona menjadors escolars a les comarques de l’Urgell, la Segarra, la Noguera el Solsonès i l’Anoia, i vetlla per la reducció del malbaratament alimentari. Així mateix, posa en valor la tasca dels pagesos, les cuineres i les monitores de menjador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els 40 anys de l’EOI de Girona: del VHS a la semipresencialitat

Girona
Joan Torra
Rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP)

“Nosaltres pensem Déu des de la societat catalana, un goig i un repte”

Barcelona
La monarquia
Lluís Simon

‘¿Qué pone en tu DNI?’

Estat espanyol

Les monges de Belorado ratifiquen la sortida de l’església

Barcelona
Trànsit

21 km de cua a l’AP-7 entre Llinars i Santa Perpètua en l’operació sortida

Aràbia Saudita

La calor extrema provoca més d’un miler de morts en la peregrinació a la Meca

Barcelona
economia

L’Audiència Nacional investiga si Naturgy va alterar els preus durant pandèmia

barcelona

1,7 milions per estudiar la genètica de les malalties mentals

Reus
estats units

El TS dels EUA avala que es prohibeixi als maltractadors tenir armes

barcelona