Salut
Un assaig valida la detecció precoç de l’Alzheimer a partir d’una anàlisi de sang
Detectar l’alzheimer amb una simple anàlisi de sang ja és una realitat. Un equip internacional d’investigadors ha provat la utilitat d’un biomarcador en sang, la proteïna p-tau217, per detectar la malaltia en 1.767 pacients de cinc hospitals de Barcelona, Suècia i Itàlia. El treball, publicat a la revista Nature Medicine, demostra que aquest test pot ser una eina útil i aplicable en la pràctica mèdica habitual.
L’estudi, liderat per investigadors de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i del Barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, amb la Universitat de Göteborg i la Universitat de Lund, a Suècia, ha validat la capacitat d’establir el risc d’Alzheimer en persones amb símptomes de deteriorament cognitiu a partir de la detecció en sang d’un biomarcador, el phospho-tau217. El treball, en el qual també han participat l’hospital i la universitat de Brescia, a Itàlia, l’acaba de publicar la revista Nature Medicine.
Fins ara, els biomarcadores més usats per detectar aquesta malaltia, que afecta aproximadament 60 milions de persones a tot el món, s’obtenen del líquid cefaloraquidi dels pacients mitjançant tècniques invasives i/o costoses.
Per avançar cap a un diagnòstic equivalent i més senzill, els científics porten anys estudiant la presència en sang de diverses molècules que semblen servir com biomarcadores, és a dir, que actuen com a senyals d’alerta primerenca, ajudant als metges a identificar l’Alzheimer a través d’una simple anàlisi.
Els participants de l’estudi, 1.767, tenien una mitjana de 73 anys, entre els quals hi havia un 53% de dones i un 37% d’homes.
En total, 1.219 anàlisi es van dur a terme en centres d’atenció especialitzada i 548 en atenció primària usant una plataforma automatitzada ja present en molts centres: Lumipulse.
El resultat ha mostrat la utilitat d’aquest biomarcador en sang per detectar Alzheimer, i l’eficàcia d’utilitzar una gran plataforma, com la citada, d’ús en atenció primària, la qual cosa permetria un cribatge poblacional de la malaltia a gran escala. El nivell de precisió és de més del 90%, similar al de la prova de punció lumbar, segons informa l’Hospital del Mar en un comunicat.
Els resultats vénen a apuntar “la utilitat clínica d’aquest marcador i la capacitat d’estendre el seu ús de les consultes especialitzades cap a consultes menys especialitzades”, assenyala Eloy Rodríguez, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Marquès de Valdecilla-IDIVAL, en una plataforma recollida per Science Media Centre. Aquesta descobriment “contribuirà a democratitzar el diagnòstic biològic de precisió de la malaltia d’Alzheimer, evitant en molts casos la necessitat de fer determinacions de marcadors més invasives (punció lumbar) o cares i menys disponibles (PET)”, afegeix Rodríguez.