Salut

La contra

Donar sang amb molt de gust

L'hospital Trueta de Girona és el marc d'una campanya de recollida de sang en què s'obsequia els donants amb uns tastets dels germans Roca. És previst que hi passin unes 250 persones

Coca cruixent amb pollastre al curri i poma; torrada de foie amb figa; melós de xocolata i praliné d'avellanes. Un menú pensat i elaborat pels germans Roca, del restaurant El Celler de Can Roca, amb què ahir i avui s'obsequia les persones que van a donar sang a l'hospital Josep Trueta de Girona, en el marc de la campanya Tinc sang de sibarita. Jordi Roca, el germà petit dels Roca, va explicar que els tastets contenen proteïnes, sucres i greixos amb l'objectiu que els donants recuperin les forces. I la reacció dels donants davant d'aquest piscolabis especial va ser de sorpresa; una agradable sorpresa. Un vigilant de seguretat del Trueta, Xavier Fernández, col·laborador habitual del banc de sang, va dir que el refrigeri era boníssim i que havia quedat sorprès del fet que, en lloc de l'entrepà de sempre, ahir tingués l'oportunitat de tastar els tastets de Can Roca. De tota manera va puntualitzar que no havia anat a donar sang per aquest motiu, sinó per raons altruistes, com les altres vegades. I el mateix va dir Martí Oller, veí de Navata i donant també habitual, que va afirmar que ningú no anirà a donar sang exclusivament pel refrigeri posterior. “Per donar sang, n'has d'estar convençut perquè el procediment, encara que sigui de forma molt petita, implica una agressió física”, va dir. Amb tot, va valorar positivament la iniciativa perquè considera que és una manera de fer difusió de la necessitat i de la importància de donar sang. Els dos donants van felicitar Jordi Roca quan a les 11 del matí el cuiner es va deixar veure per l'espai que s'ha habilitat expressament al Trueta per a aquesta campanya, a la sala de rehabilitació. Roca va expressar la seva gratitud als promotors de la campanya –el Banc de Sang i Teixits i la Fundació The Loves Comes– per haver-los demanat la seva col·laboració, a la qual va restar importància. “Nosaltres aquí estem en un segon pla, el que importa és que la gent s'animi a donar sang”, va dir Jordi Roca.

Els organitzadors calculen que entre els dos dies passaran per la sala d'extracció unes 250 persones. El responsable del Banc de Sang de Girona, el doctor Joan Profitós, va explicar que fa un mes, i per motius que desconeixen, es va registrar una davallada en el nivell de donacions, i va ser aleshores quan es van plantejar de fer una campanya que cridés l'atenció dels ciutadans, cosa que ja han aconseguit amb escreix en les diferents poblacions on s'ha dut a terme. En aquests moments, les reserves de sang a Catalunya han tornat a una situació de normalitat, amb 7.300 bosses, un estoc que garanteix el subministrament d'una setmana ja que cada dia se n'usen un miler. L'objectiu de Tinc sang de sibarita és, d'una banda, premiar els donants habituals amb un refrigeri especial i, de l'altra, intentar captar més donants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.