Societat

Sant Jordi, per fi el dia que toca, a la Catalunya del Nord

Aprofitant que enguany la Festa del Llibre i la Rosa s'escau un dissabte, les parades de llibres seran l'atractiu d'aquest 23 d'abril a Perpinyà i diversos municipis de la Catalunya del Nord

Aprofitant el fet que enguany Sant Jordi s'escau un dissabte, la majoria dels municipis nord-catalans que celebren el dia de la Rosa i del Llibre, enguany ho faran el dia que toca, el dia de Sant Jordi, tal com es fa arreu de Catalunya, i no pas el dissabte anterior o següent com solia passar els altres anys. Només el poble de Cànoes es va avançar una setmana celebrant Sant Jordi dissabte passat amb parades de llibres, castells, correfocs i fins i un acte del consell municipal que es va adherir a a la Carta a favor del català promoguda pel Consell General; a Ceret l'escola de català va celebrar Sant Jordi el dimecres 20 d'abril al mas de Noguereda amb parada de llibres, textos en català de Joan-Daniel Bezsonoff.

A continuació, aquestes són algunes de les propostes de Sant Jordi que tindran lloc aquest dissabte, 23 d'abril a la Catalunya del Nord.

Perpinyà, una setmana d'actes

Des del dia 14 d'abril i fins al 30 d'abril, la capital del Rosselló ha programat un ampli ventall d'animacions reagrupades sota el lema de Festa del Llibre i de la Rosa, amb conferències, exposicions i actes al carrer. Entre les exposicions que continuen obertes, destaquen l'exposició fotogràfica dels premis Jordi d'Or (Convent dels Mínims), l'Art al carrer (carrer de la Revolució francesa), obres de les escoles maternals (al departament de català de la Mediateca), o l'exposició de Martin Vives i el Sagrat, a la capella del tercer orde.

Els actes principals, però, seran aquest dissabte 23 d'abril. A l'ajuntament a partir de les 11.30 h hi haurà degustació i benedicció de vi, pa i coques de Sant Jordi amb la participació dels Gegants de Perpinyà i de la banda de sacs de gemecs Els Salanc'aires. La rambla dels llibres, amb parades d'editors, llibreries i autors serà de les 10.00 h a les 19.00 h al voral Vauban, mentre que a la plaça de la Victòria tindrà lloc una fira del llibre d'ocasió. En diferents llocs de la ciutat s'organitzaran tallers per a la mainada, passejades musicals o visites guiades de les fonts de la ciutat. El programa detallat d'aquestes animacions es pot consultar a l'espai web de l'Ajuntament: www.perpinya.com

El Centre Cultural Català-Casal Jaume Ir (23, avinguda del Liceu), serà obert a partir de les 10.00 h del matí amb roses i llibres.

Els actes de Sant Jordi a Perpinyà es tancaran el cap de setmana vinent, amb la IX Jornada d'Estudi sobre la Impremta (dedicada enguany al paper Job), i la Nit Literària de Sant Jordi a la capella dels Dominicans.

Argelers

A partir de les 10.00 h i durant tot el dia, la Casa de l'Albera organitza la Festa del Llibre i la Rosa a Argelers: parades de llibres, dedicatòries dels autors, concursos de dibuixos dels infants de les escoles i Concurs de Roses. Animació musical amb Els Tirons. Plaça dels Castellans. www.argeles-sur-mer-com

Bages

A Bages la celebració de Sant Jordi comença aquest divendres, 22 d'abril, a les 18.30 h a la Casa Carrère, amb el vernissatge d'una exposició d'Annich Dauliach (l'exposició quedarà oberta fins al 19 d'abril). El dissabte a partir de les 11.00 h s'organitzaran passejades pel poble amb músiques i textos de Joan Pau Giné, i amb acompanyament musical de Gilbert Pujol al saxòfon. A les 17.30 h Eliane Comelade donarà una conferència sobre cuina catalana a la Mediateca. Les festivitats es tancaran a partir de 21.30 h a la sala de festes amb un concert de Raph Dumas i The Primaveras (entrada, 15 euros).

El Soler

De les 9.30 h à les 12.30 h a la plaça de la República hi haurà parades i escriptors que signaran les seves obres.

Fillols

De les 10.00 h a les 17.00 h la plaça de Fillols serà l'escenari d'una exposició i venda de llibres, però també d'unes parades d'intercanvi de llibres de segona mà, i venda de roses i bunyetes. S'hi esperen autors com Joan-Pere Sunyer, Miquel Brunet, Henri Salvayre (que donarà una conferència a les 15.30 h), Fremok (autor de còmics), i Guy Carol. A partir de les 20.30 h, a la sala Pepa Bonafé, tindrà lloc una vetllada poètica en el curs de la qual es declamaran poemes, prosa i contes. Hi participaran Gisela Bellsolà i Michel Maldonado, Gerard Jacquet, Jo Falieu, Joan-Pere Sunyer, i Maties Mazarico.

Prada

Al capital del Conflent, de 9.00 h a17.00 h a la plaça de la República hi haurà parades de llibres i signatures d'autors, coques de Sant Jordi i una exposició de poemes escrits pels infants de les escoles. Aquestes activitats són organitzades per l'associació A l'Entorn, amb la participació de l'escola La Bressola, la Maison de la Presse i l'Ajuntament de la vila.

Sant Llorenç de Cerdans

Al matí, venda de roses, llibres i pastissos. A les 11.00 h, ballets catalans a la plaça del mercat amb els Ballaires de Sant Llorenç (esbart infantil). A la tarda a les 16.00 h, a la sala multimèdia, presentació per François Foxonet de Mossèn Claret (1794-1843), un llorençà desconegut, capellà atípic i defensor de la llengua catalana. Conferència de Miquela Valls, La Renaixença nord-catalana: 2a meitat del s. XIX. A continuació, inauguració de la plaça en homenatge a Mossèn Claret i un aperitiu clourà l'acte.

Vilafranca de Conflent

Del divendres 22 al dilluns 25 a Vilafranca de Conflent tenen lloc les festivitats de Pasqües i de Sant Jordi. Divendres, després d'una cercavila amb vestits tradicionals de l'illa de Guadalupe (14.00 h), hi haurà una sessió de dedicatòries a l'estanc i al bar Canigó amb Jean-Paul Martin i Eric Forcada. A continuació es farà una conferència i projecció pels autors a 19.00 h i oferta de roses fetes pels nens del poble. El dissabte s'organitza una recollida de llibres: tota persona interessada pot donar un llibre i recollir-ne un altre ( a partir de 9.00 h al punt Info-Turisme o a partir de 16.00 h en una carriola que farà un volt del poble, A la plaça de l'església hi haurà diverses entorn del tema dels llibres, la lectura i els ous de Pasqües. Diumenge, desfilada de gegants i les festivitats es tancaran dilluns amb l'aplec de Nostra Senyora de la Vida. Més informació: 04.68.96.22.96

Xarxa de Mediateques

La xarxa de mediateques de la comunitat de municipis Rosselló-Conflent organitza espectacles infantils i animacions amb llibres i roses, a partir d'aquest divendres i demà dissabte, a Cornellà, Marquixanesi Rodes. Més informació: www.roussillon-conflent.fr

Casa de la Generalitat i Mediateca per als més petits

Com cada any, la Casa de la Generalitat celebrarà Sant Jordi amb una atenció especial per als mainatges. A cada infant que vindrà el dissabte 23 d'abril a la Casa de la Generalitat se li regalarà un llibre recent en català, que podrà escollir entre diversos títols. Els pares no seran oblidats, ja que se'ls oferirà una rosa i podran també aprofitar del fons de llibres, revistes, vídeos i publicacions diverses sobre la llengua i la cultura catalanes que, aquell dia, es regalaran a les persones interessades. El dissabte 23 d'abril, de 10h a 13h i de 1h a 17h.

Informació: Casa de la Generalitat, 1 carrer de la Fusteria 66000 Perpinyà. 04 68 35 17 14, [email protected]

El departament de català de la Mediateca de Perpinyà (42, av. de Gran Bretanya) ha proposat a les escoles de la vila de realitzar creacions literàries i artístiques sobre el tema de princeses i cavallers; els treballs s'exposen en aquest espai fins al 30 d'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.