Escapades

Gran travessa pels Pirineus

Pedals de Foc és un repte esportiu que permet resseguir sobre una bicicleta tot terreny el perímetre del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

La temporada de travesses circulars amb BTT pel Pirineu lleidatà ha començat carregada de propostes per gaudir de l'espectacularitat de la natura, monuments impressionants, la gastronomia autòctona de la zona i la gent que habita el territori per on passen. Una d'aquestes propostes és la famosa Pedals de Foc, que va néixer el 2005 i que permet resseguir en bicicleta de muntanya el perímetre del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb un trajecte de 215 quilòmetres i 5.600 metres de desnivell positiu acumulat. La ruta, que transcorre en un 70% de l'itinerari per pistes forestals i camins no asfaltats, constitueix una nova manera de gaudir del turisme esportiu, ja que és el mateix usuari el que decideix la data del seu inici –de maig a octubre–, els dies en què la vol realitzar i els allotjaments on dormir. Tot això adaptat al nivell físic de cada ciclista. En aquest sentit, la ruta aprofita les infraestructures de turisme rural de la zona i les pistes i els camins de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà i es pot fer en sis etapes i en companyia d'un guia o en solitari durant tres dies. De totes maneres, els organitzadors aconsellen tenir un mínim de preparació física, per poder fer com a mínim 40 km diaris.

La ruta, que l'any passat va aplegar 1.757 participants, que van fer 6.660 estades, travessa llocs màgics com ara el bosc del Gerdar, el bosc d'avets més gran de la península Ibèrica, pobles abandonats o colls com ara el mític Triador, a partir del qual el ciclista es manté a més de 2.100 m durant 17 km.

A l'inici de la travessa, un cop feta la reserva a la Central de Reserves de Pedals de Foc, l'organització lliura a cada participant una sèrie d'obsequis, incloent el llibre de ruta amb una descripció detallada de l'itinerari, que s'haurà d'anar segellant en els controls que hi ha al llarg del recorregut. En acabar, cada ciclista rep el mallot exclusiu de la travessa, que no es pot comprar, com a recompensa de la seva aventura.

La travessa s'inicia a la boca sud del túnel de Vielha, on es comença a pedalar en direcció sud, per un recorregut paral·lel al límit oest del Parc Nacional d'Aigüestortes, fins que el coll de Serreres permet al ciclista saltar a la vall contigua. D'allà i pel coll de Peranera, es deixa l'Alta Ribagorça per passar al Pallars Jussà, que cal travessar fins al coll de Triador, per on s'entra al Pallars Sobirà, en direcció cap a Espot. Des d'allà, en direcció nord i després oest, la ruta es dirigeix a Montgarri, entrant de nou a la Val d'Aran, i finalitza el recorregut a Vielha.

Non-Stop

Pedals de Foc inclou una competició més esportiva, la Non-Stop, de la qual se celebrarà la sisena edició del 24 al 26 de juny. Aquest any, per estimular la competitivitat, s'entregaran 10 euros per cada minut que es rebaixi el rècord de la prova, que està en 11 hores i 13 minuts en la categoria masculina i 14 hores i 38 minuts en la femenina.

FITXA TÈCNICA

Inici del trajecte: Boca sud del túnel de Vielha.
Distància: 215 quilòmetres.
Desnivell: 5.600 metres.
Etapes: De 3 a 6.

DADES D'INTERÈS

Pedals de Foc.
Carrer Arnals, 8, baixos. 25530 Vielha, Val d'Aran. Tel. 973 643 662 www.pedalsdefoc.com www.pedalesdelmundo.com [email protected]


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.