Societat

Associacions de la Catalunya del Nord interpel·len el president Mas

Retreuen al govern de la Generalitat que ara se'ls assimili als casals exteriors, “com un casal argentí o japonès”

L'agrupació Aire Nou de Bao demana al president que reconsideri la decisió

  • VÍDEO: Castellers del Riberal.

La carta que l'agrupació Aire Nou de Bao ha enviat al president de la Generalitat porta el títol “Volem ser considerats com a catalans”. Amb aquesta carta l'associació vol denunciar el fet que a partir d'ara el moviment associatiu nord-català, quan hagi de tractar amb el govern de la Generalitat, haurà de dirigir-se al servei que tracta de les Comunitats Catalanes de l'Exterior, i no pas amb vicepresidència com es feia fins ara. “Des de fa uns anys la Generalitat de Catalunya havia creat un departament per assessorar els casals i entitats dels Països Catalans. Amb el nou govern aquest departament ha desaparegut. Avui la Generalitat de Catalunya ens considera de l'exterior, al mateix títol que un casal argentí, japonès o australià”, precisa la carta.

Hervé Pi, un dels responsables de l'agrupació Aire Nou, explica que s'han assabentat del canvi al moment de dipositar les demandes de subvencions, tal com es feia cada any. “El termini es tanca el 18 de juliol. I probablement confien que moltes associacions s'ho empassaran per por de perdre la subvenció. Però nosaltres hem decidit no callar-ho. Fem part dels Països Catalans, ara ens diuen que sem a l'exterior i volem ser a l'interior” diu Hervé Pi.

“Tot i manifestant respecte pels Casals catalans, veritables ambaixades de la nació catalana en territoris estrangers, pensem que la nostra realitat, els nostres problemes i el nostre paper són diferents ja que sem en territori català”, explica la carta enviada al president de la Generalitat de Catalunya.

“Ens ha semblat incoherent que una entitat com la nostra, una entitat que tot al llarg de l'any promou i defensa llengua i cultura catalanes, una entitat que ha esborrat des de sempre aquesta frontera administrativa fent-se soci de les diverses federacions nacionals catalanes, se vegi qualificada de “forana” pel govern català, conclou la carta, demanant al president de la Generalitat que reconsideri aquesta decisió.

Des del municipi rossellonès de Bao, l'agrupació Aire Nou, creada el 1995, és una de la més actives de la Catalunya del Nord pel que fa la divulgació d'activitats populars i tradicions catalanes en aquelles comarques. Les activitats de l'entitat van des de cursos de català, fins a activitats com una colla castellera, falcons, o l'organització de correfocs, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona